Всички лица, които са били контактни на премиера Бойко Борисов през последните няколко дни, са в процес на налагане на карантина.

Това коментира шефът на Столичното РЗИ д-р Данчо Пенчев.

Повод е новината, че Борисов е с положителен тест за COVID-19 от вчера, въпреки предишните два отрицателни.

Премиерът изпълнява работните си задължения и е в постоянна връзка с членовете на Министерския съвет. Министър-председателят има общо неразположение и не се налага вицепремиер да го замества, каквато е процедурата в случай на по-сериозно влошаване на здравословното състояние на премиера.

Информацията за състоянието на премиера беше разпространена от пресцентъра на Министерски съвет във връзка с множество медийни запитвания относно положителния PCR тест на министър-председателя.

Въпреки че РЗИ официално ми свали карантината, още в петък отложих всички срещи и публични прояви за предстоящите дни....

Публикувахте от Boyko Borissov в Неделя, 25 октомври 2020 г.

Пенчев уточни, че от РЗИ са се свързали незабавно с премиера след излизането на положителния му тест и Борисов е посочил всички лица, с които е контактувал през последните дни.

Информирани са министрите на транспорта Росен Желязков и на енергетиката Теменужка Петкова, както и зам.-външният министър Георг Георгиев. Малко по-късно Георгиев съобщи, че се е самоизолирал и очаква разпорежданията на здравните власти.

На свой ред здравният министър проф. Костадин Ангелов също съобщи във Facebook, че се е е поставил в карантина. Последният му контакт с министър-председателя също е бил в петък.

Уважаеми приятели, С оглед положителния тест за COVID-19 на премиера Борисов считам за свое задължение да ви...

Публикувахте от Kostadin Angelov в Неделя, 25 октомври 2020 г.

Малко по-късно стана ясно, че под карантина ще са и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, Деница Желева - началник на политически кабинет на премиера, както и Севдалина Арнаудова от централата на ПП ГЕРБ.

От РЗИ уточняват, че освен това премиерът е информирал лично чрез американското посолство и представителите на американската делегация, които бяха на посещение в България и имаха среща с него.

От РЗИ са се свързали и с екипите от МС, обслужвали срещите на премиера в петък. Премиерът е декларирал пред РЗИ, че от петък нататък не е имал никакви други срещи и се е самоизолирал.

В петък премиерът присъства на подписване на два меморандума между САЩ и България за 5G и ядрената енергия, припомня вестник Монитор.

Самата церемония беше в резиденция "Бояна", а на нея присъстваха именно Росен Желязков и Теменужка Петкова, които подписали стратегическите документи от българска страна, а от американска страна там беше и посланикът на САЩ Херо Мустафа.