Азиатските акции стартираха седмицата неубедително, след като увеличаващият се брой случаи на коронавирус в Европа и САЩ постави под заплаха перспективите пред глобалната икономика.

Междувременно, китайските лидери се срещат, за да обсъждат бъдещето на икономическия гигант.

САЩ отчете рекорден брой случаи на COVID-19 в последните два дни, докато Франция също постави нежелан рекорд, а Испания обяви извънредно положение.

Всичко това, заедно с липсата на напредък около новите стимули в САЩ, понижи фючърсите на щатския индекс S&P 500 с 0.5%. Тези на EUROSTOXX 50 губят 0.4%, а фючърсите на английския FTSE отчитат понижение от 0.3%.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI остана без промяна, но въпреки това се търгува под достигнатия наскоро 31-месечен връх.

Японският Nikkei се колебаеше между положителна и отрицателна територия, докато южнокорейският KOSPI изгуби 0.3%.

Индексът на китайските сини чипове CSI300 бележи спад от 1.1% на фона на срещата на лидерите на страната, на която ще се обсъжда икономическия й път в периода 2021-2025 г.

Тази седмица ще се проведат срещите за определяне на паричната политика на три големи централни банки.

Централните банки на Канада и Япония се очаква да не внесат промени в паричната си политика засега, докато пазарите предполагат, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще подходи предпазливо към инфлацията и икономическия растеж, дори и ако не обяви допълнителни мерки за облекчаване на паричната си политика.

Във вторник се очакват данни, които, според предварителните прогнози, ще покажат, че икономиката на САЩ бележи ръст от 31.9% през третото тримесечие, след рекордния спад от второто тримесечие, който беше оглавен от потребителските разходи.

Според анализатори от Westpac подобен скок би означавал, че БВП на страната ще отчете спад от 4% на годишна база в края на годината, пише Ройтерс.

Тази седмица президентските избори в САЩ отново ще бъдат във фокуса на инвеститорите, като пазарите започват да приемат вероятността за пълна победа на Демократическата партия, което вероятно би довело до повече държавни разходи и заеми.

Тази перспектива повиши през миналата седмица доходността на 10-годишните щатски държавни облигации до най-високото им ниво от началото на юни при 0.8720%. Лихвата се понижи до 0.83% днес.

“Вече повишихме в прогнозите си вероятността от победа на демократите в Конгреса от 40% до малко над 50%, както и вероятността Джо Байдън да стане президент от 65% на 75%,” обявиха анализатори от NatWest Markets.

Доларът се търгува без промяна, след като в предходната седмица отчиташе понижения. Еврото остава на ниво от 1.1840 спрямо щатската валута, докато доларът се разменя срещу 104.80 йени, недалеч от дъното си от 104.32 от миналата седмица.

Доларовият индекс бележи лек ръст до 92.904, след като миналата седмица се понижи с близо 1%.

На суровинните пазари златото поевтинява с 0.1%, до 1898 долара за тройунция.

Цените на петрола се понижиха допълнително в очакване на скок в предлагането от страна на Либия, както и на опасенията около скока в броя на случаите на коронавирус в САЩ и Европа.

Фючърсите на петрола от сорта брент губят 65 цента, до 41.12 долара за барел, докато тези на щатския лек суров петрол поевтиняват с 69 цента, до 39.16 долара за барел.