Китайската Ant Group получи разрешение за листване на борсата в Шанхай, след като преди това имаше зелена светлина и от Хонконг, пише Ройтерс.

Очаква се двойното листване на компанията да привлече 35 млрд. долара и да я оцени на повече от 250 млрд. долара.

Ако Ant Group успее да набере тази сума, това ще нареди компанията начело на най-големите първични публични предлагания в историята, като ще изпревари Saudi Aramco. Припомняме, че в края на 2019 г. саудитската петролна компания набра 29.4 млрд. долара.

Следващите стъпки са определянето на финалната цена, при която Ant Group ще се листва. Финтех групата, която е контролирана от най-богатия китаец Джак Ма и основаната от него Alibaba, планира да продаде по 1.67 млрд. акции на всяка от двете борси.

Това представлява до 11% от съществуващия капитал на компанията, като на по-късен етап ще могат да се предложат и допълнително количество акции, показва справка в проспекта на Ant Group.

Основните инвеститори в Ant няма да могат да продават книжа в следващите 12 месеца. Сред тях е и дъщерното дружество на Alibaba - Zhejiang Tmall Technology, което планира да закупи 730 млн. акции, за да може китайският гигант в сферата на онлайн търговията да запази контролиращ дял в компанията.

Ant в момента е най-голяма компания в Китай за мобилни разплащания, като приходите й за първите девет месеца на 2020 г. възлизат на 17.78 млрд. долара, което е с 42.6% повече спрямо година по-рано.

Брутната печалба на компанията за този период нарасна със 73%, до 10.45 млрд. долара.

Ако предлагането на Ant премине успешно, то това ще затвърди водещото място на Хонконг на капиталовите пазари.

До този момент на борсата са осъществени първични и вторични публични предлагания на стойност 28.8 млрд. долара, сочат данни на Refinitiv. По този начин тя отстъпва лидерската позиция единствено на Nasdaq.