Азиатските акции отчитат понижение в трета поредна сесия днес, след като притесненията около предстоящите президентски избори в САЩ и опасенията че икономическият спад ще продължи обхванаха пазарите. Въпреки това азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI е на път да запише ръст за месеца.

Индексът за последно губеше 0.3% и върви към седмично понижение от 1.3%, след като преди това отчиташе ръст в четири поредни седмици.

Ръстът на индекса от началото на октомври е 3.7%, като анализаторите очакват това положително представяне да продължи.

“За криза с подобни мащаби, азиатските акции се представят забележително добре,” смятат анализатори на Citibank.

Настроението днес обаче не бе толкова положително. Австралийският основен индекс ASX 200 се понижи с 0.2% докато новозеландският изгуби 0.6%. Японският Nikkei губи 0.8%, както и южнокорейският KOSPI.

Китайските акции бележат минимален ръст, като индексът на сините чипове CSI300 нараства с 0.07%.

E-Mini фючърсите на щатския индекс S&P500 отчитат спад от 0.9% в ранната азиатска сесия, което е сигнал, че Уолстрийт ще отвори на отрицателна територия по-късно през деня.

Рекордният брой случаи на коронавирус по света и президентските избори в САЩ на 3 ноември във фокуса на инвеститорите. В сряда броят на случаите на коронавируса в световен мащаб се увеличи с над 500 000 за първи път, а Германия и Франция обявиха нови блокади.

Пет компании формират 78% от портфолиото на Уорън БъфетОракулът от Омаха е постигнал 20.3% средногодишна доходност в последните 55 години за своите акционери

Понижението на пазарите в Азия днес идва въпреки вчерашната солидна сесия на Уолстрийт, която бе подпомогната от силните тримесечни резултати на технологичните гиганти и изнесените данни, че щатската икономика е нараснала с рекордните 33.1% на годишна база през третото тримесечие.

Финансовите резултати на Alphabet, Amazon.com Inc., Apple Inc. и Facebook Inc бяха по-добри от очакваните, като Amazon отчете рекордна печалба във второ поредно тримесечие.

Индексът Dow Jones Industrial Average приключи вчерашната сесия с повишение от 0.52%. S&P 500 нарасна с 1.19%, докато технологичният Nasdaq Composite се повиши с 1.64%.

Европейската централна банка остави монетарната си политика без промяна на вчерашното си заседание. От банката обаче дадоха сигнал, че имат намерение да предоставят още стимули на следващото си заседание през декември.

Изявлението обезцени еврото, което поевтиня до четириседмично дъно от 1.648 спрямо долара като за последно се търгуваше на ниво от 1.1678.

Доларът поевтинява спрямо японската йена при 104.46, докато чувствителният на риск австралийски долар поскъпва с 0.3% до 0.7050 щатски долара.

При суровините цената на петрола тръгна нагоре, след като вчера падна до петседмично дъно. Фючърсите на петрола от сорта брент поскъпват с 9 цента до 37.74 долара за барел, докато тези на щатския лек суров петрол (WTI) се оскъпиха с 11 цента до 36.28 долара за барел.

Златото поскъпна с 0.2% до 1 870.9 долара за тройунция.