Авторът и експерт в сферата на личните финанси Дейв Рамзи невинаги е бил успешен, а знанията си получава по трудния начин.

През 20-те си години той прави цяло състояние, купувайки, поправяйки и продавайки отново имоти. Бизнесът му обаче изпада в огромни задължения, след което банките взимат имотите, които са заложени като обещетение.

Днес той има издадени няколко книги, а предаването му се излъчва в повече от 600 радиостанции. Основното, което той съветва в момента, е как точно да избегнем натрупването на нови дългове във време на криза, породена от коронавирусната пандемия.

Ето няколко съвета от Дейв Рамзи за това кои са най-големите ни грешки, свързани с парите:

Не се опитвайте да се борите с най-големия си дълг

Когато сте затънали в различни заеми, мисията ви да ги изплатите изглежда трудна, но не и невъзможна.

Не се насочвайте обаче към погасяване на най-големия дълг, а използвайте метода на „снежната топка“. Започнете от най-малкия и по този начин всяка ваша победа ще ви вдъхнови за нови успехи.

Много по-важна от цифрите е промяната в поведението ви. След като погасите част или всичките си задължения, тогава може да помислите и за спестявания, и за инвестиции, пише на сайта си Рамзи.

Най-добрите книги за лични финанси Книги за личните ни финанси, които трябва да прочетем

Не се опитвайте да оправдаете импулсивните си покупки

Ако искате да станете финансово независими, ще трябва да помислите за сериозно орязване на разходите си. А това означава без покупки на кафе или капучино от големите вериги, обувки, чанти или др.

Ако прибегнат до бюджет, много хора осъзнават за какво точно харчат и че всъщност не са толкова зле финансово. Прекаленото харчене е това, което държи хората в дългове, а всеки шопинг ви отдалечава от светлото бъдеще, в което бихте останали без задължения.

„Дългът не е проблем, той е симптом. Дългът е резултат от покупката на неща, от които нямате нужда и с които се стремите да впечатлите хора, които не харесвате“, казва той през 2018 г.

Не купувайте нова кола

Ако колата има четири колела, то това е напълно достатъчно за Дейв Рамзи. Според него – покупката на най-новите модели коли, телефони и т.н. са прахосничество на пари.

Според Рамзи не трябва да си купувате нова кола, освен ако не притежавате повече от 1 млн. долара, равняващи се на около 1.7 млн. лв.

„Средният милионер управлява кола на 4 години и на около 60-70 000 км. Това е така, защото колата губи повече от половината от стойността си в първите 5 години“, казва той.

Не използвайте кредитната си карта за покупки, които можете да направите в брой

Не ви трябва модерен софтуер, за да ви помага да пестите. Ако знаете колко харчите на месец, то може да изтеглите нужната сума от банковата ви сметка и да я разделите по пера в пощенски пликове – бензин, храна, забавления, консумативи и др.

Така всеки път, когато искате да знаете колко ви е останало да харчите, просто хвърлете поглед в съответния плик, пише Рамзи в своя блог.

Разходите с кредитна карта бързо се забравят, докато тези от плика са лесно проследими, допълва той.

Три финансови грешки, които хората над 30 г. допускатФинансовите решения, които хората вземат, когато прехвърлят тридесетата си годишнина , могат да имат голямо влияние върху живота им в бъдеще.

Не харчете, ако можете да инвестирате

През 2015 г. Рамзи гостува в предаването на Лари Кинг. По това време индексът на сините чипове Dow Jones се представя добре, а безработицата е започнала да намалява. Кинг пита Дейв: „ако икономиката е толкова добре, защо дълговете на американците се покачват“?

„Сънародниците ни имат проблем с харченето на пари“, отговаря той. Ако бяхте инвестирали пари през 2008 г. или веднага след финансова криза, парите ви щяха да се утроили.

Ето защо не бива да консимирате все повече и повече, вместо това инвестирайте, дори и най-малките суми, съветва той.

Не ходете в най-скъпия частен университет

Знаете ли каква е връзката между обучението в най-известните университети в света и бъдещия ви успех, пита той. Почти нулева. Защо тогава да давате хиляди, за да получите образование, което можете да имате и безплатно?

Не харчете много пари, след като завършите

Веднага след като завършат, част от хората правят големи разходи. А просто трябва да продължите да живеете по стария ви студентски и скромен начин, докато не започнете да изкарвате пари. Не, тук не става въпрос да се лишаваме от елементарни неща, а просто да знаем къде отиват парите ни.

Намалявайки разходите си, човек може да създаде фонд за спешни случаи, както и да пести пари, които в бъдеще може да използва като начална вноска за покупката на жилище.

Не давайте джобни на децата си

Рамзи казва, че Америка не е в дългова криза, а в семейна криза. Финансовото ограмотяване започва вкъщи, а родителите подготвят децата си за бъдещите неуспехи, давайки им джобни.

"Не ми харесва думата „джобни“. Това звучи като, „Не си достатъчно добър“, затова ще ти давам по малко пари", казва Рамзи. Според него децата трябва да работят, за да получават пари. Работиш и получаваш пари, не работиш – не получаваш нищо.

Разбира се, задачите, които давате на децата си, трябва да са съобразени с тяхната възраст.

Голямата грешка на родителите, когато говорят с децата за париАко има някой, който разбира колко важно е децата да бъдат научени на финансова отговорност, това е Уорън Бъфет

Не харчете много пари за годежен пръстен

Защо да започвате съвместния си живот с голям разход и може би бъдещи дългове? Вместо да се спрете на пръстен от най-луксозните бижутерийни магазини, потърсете и други решения.

Експертите в сферата на бижутерията казват, че може да отделите до три ваши заплати за пръстен, но според Дейв – това трябва да е максимум една.

Не се опитвайте да забогатеете бързо

"90% от милионерите, които съм срещал, са стигнали дотам постепенно", казва той и дава пример със спортистите, които подписват договори за милиони и започват да харчат така, сякаш доходите им ще останат същите до края на живота им. Богатството, придобито набързо, ще намалява, казва още Рамзи.

Той дава този съвет и от собствен опит, тъй като преди да навърши 30 г. успява да спечели 4 млн. долара, които по-късно губи.