Една от най-популярните инвестиции у нас в последните години е покупката на жилище с инвестиционна цел, т.е. за последващото му отдаване под наем.

Именно наемите се оказаха тези, носещи в пъти по-висока доходност от депозитите в периода след 2014-2015 г., или по-точно след фалита на Корпоративна търговска банка, откогато лихвите по спестяванията вървят само надолу, за да достигнат до исторически дъна, близки до нулата.

Каква доходност можем да очакваме от вложения в имот в момента?

Отговорът на този въпрос ни дава globalpropertyguide, който посочва, че средната доходност за страната е 5.12%, докато за София тя варира от 4 до 6%, но има и квартали, в които може да достигне и 7 на сто.

Следва да се има предвид, че това е брутна доходност, т.е. преди приспадането на всички разходи, включващи данъци, застраховки, поддръжка и други.

Според изданието Докторската градина, Иван Вазов, Изток и Лозенец са кварталите в София, намиращи се в близост до центъра, в които са разположени посолствата, музеите и университетите. Тези райони разпогат със значителни зелени площи и много паркове, като са популярни дестинации за чужденците, които работят и живеят у нас.

Ако обаче искате по-висока доходност – трябва да се насочите към Студентски град, където от малките жилища можете да постигнете и 7% на година брутна доходност. Добра доходност предлагат също и престижните квартали, като Бояна и Драгалевци, разположени в подножието на Витоша.

Следва да имате предвид, че данните за доходността днес са малко по-ниски, тъй като голяма част от наемите бяха предоговорени в последните месеци, а други потърсиха по-евтини решения.

Комплекс Верде: Живот сред зеленина на крачка от центъра на СофияМащабен проект с комуникативна локация близо до метростанция предлага на търсещите нов дом водещата имотна агенция у нас BULGARIAN PROPERTIES

Къде сме ние спрямо доходността, която може да се реализира в Европа?

Според изданието най-висока доходност можем да получим в Украина (9.09%), както и в Черна гора (7.53 на сто) и Ирландия (7.09%).

Малко по-висока доходност, отколкото в България, получават инвеститорите в имоти в Румъния (5.88%), Полша (5.5%), Хърватия (5.43%), Литва (5.39%) и Унгария (5.24%).

След селските къщи - идва нов тренд на пазара на имотиВсе повече хора предпочитат планината, където жилищата са по-ниски от големите градове в страната

Между 4.5 и 5% доход бихме могли да реализираме, ако отдаваме имот под наем в Северна Македония, Естония, Дания, Кипър, Словения, Белгия, Русия и Словакия.

Малко по-ниска е доходността (около 4%) в Гърция, Испания и др.