Оборотът в търговията на дребно през септември 2020 година бележи ръст от 2.8% спрямо предходния месец, показват данните на Националния статистически институт.

На годишна база статистиката отчита спад от 6.7 на сто.

Месечни изменения

През септември 2020 г. се наблюдава увеличение на оборота спрямо предходния месец при търговията на дребно с нехранителни стоки (с 4%), с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (2.9%) и търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (2.9%).

В търговията на дребно с нехранителни стоки по-съществено увеличение се наблюдава при търговията на дребно в неспециализирани магазини с разнообразни стоки (с 14.6%), търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет (с 6.7%) и търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия (с 6.6%), показват още данните по класификацията на НСИ.

Годишни изменения

В сравнение със септември 2019 г. се наблюдава спад на оборота при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 15.2%), търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 10.5%) и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 0.3%).

По съществен спад на оборотите се наблюдава при търговията с текстил, облекло, обувки и кожени изделия (с 15.1%), търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника (с 5.6%) и търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки (с 1.2%).

Ръст е отчетен при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет (с 53.9%), търговията на дребно в неспециализирани магазини с разнообразни стоки (с 6.3%) и търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита (с 4.2%).