Пандемията от коронавирус промени живота на всички и доведе до сътресения в много сфери на живота.

Бизнесите трябваше да вземат бързи решения – стопиране, релокация, съкращаване на персонал, да отговорят на притесненията на клиентите и да реагират на проблемите във веригата за доставка.

И все пак времената на голямо предизвикателство и несигурност могат да предоставят и големи възможности.

Така възниква въпросът: какви са уроците, които научихме от COVID-19 и какво промени той?

1. Поемате по път, по който сте обмисляли да поемете преди

Ако преди времето не стигаше за нови знания, за промени по отношение на системи или технологии, вирусът се оказа повратна точка. Седмиците на изолация позволиха на много хора да започнат курсове, да обмислят и предприемат промени в работата си, да тръгнат по път, по който досега не са смеели да поемат.

2. Бърза комуникация и вземане на решения

Срещите очевидно вече не е необходимо да бъдат физически. Коронавирусът направи виртуалната комуникация нещо напълно нормално, а това означава повече гъвкавост и по-бързо взимане на решения, когато е необходимо.

3. Намиране на нови запознанства

Споделени истории, групи за подкрепа, курсове в определена сфера. Сега това може да се случва и онлайн, а този начин на общуване се оказва и много по-сплотяващ. Много хора коментират, че са създали запознанства, които са се пренесли и в реалния живот след това.

4. Преосмисляне какво наистина искате да правите

Седмиците на изолация се оказаха време на тотално преразглеждане на приоритетите за някои хора. Това, разбира се, не означава, че трябва да се отказвате от всичко досега, но преминаване от офис работа към личен творчески проект или от корпоративния към арт света може да се окаже определящо за бъдещето.