Всекидневната е зоната с най-голям трафик у дома, а когато тя е малка и тясна, придвижването в нея е трудно и неудобно.

В крайна сметка, жилището трябва да бъде място за почивка и релакс, затова е много важно да бъде обзаведено така, че да носи удовлетворение и уют.

Но в случай, че имаме предизвикателството малък хол, е добре да следваме съветите на интериорните дизйанери, които имат своите трикове и подходи да го направят максимално привлекателна и функционална стая.

Рационализирайте с вградени мебели

Вграденият гардероб може да промени функцията на пространството от място за работа през деня до място за нощуване. За целта заложете на вградени мебели с множество чекмеджета, рафтове и подвижно съхранение.

Подобрете ефекта и с цвета: заложете на силно, енергизиращо синьо вътре в офиса и успокояващо бледо розово за външните врати.

Отворени рафтове

Раздвижените отворени рафтове са идеално решение и за най-малката стая. А за да постигнете оптимален ефект, изберете еднакви цветове на стената, и на мебелите.

Мебели по поръчка

Мебели с точния мащаб и пропорции са ключът към проектирането на малки пространства. И независимо че са по-скъпи, си заслужава да се помисли за поръчкови модели. Така ще можете да се възползвате от всеки сантиметър и да компенсирате несъвършенства в жилищната площ.



Добавете характер с винтидж елементи

Малката всекидневна може да бъде топла и уютна, а за целта е важно да подберете правилните мебели и декор. Добавете характер със състарени материали и винтидж елементи, изберете различни текстури.

Възползвайте се от нишите

Ако имате ниша в стената, в никакъв случай не я пренебрегвайте като място за съхранение или дори като част от мебелировката. Например, тук може да обособите кът за почивка или библиотека.

Не пренебрегвайте стената около дивана

Ако в стаята няма място за библиотека, помислете пак. Пространството около дивана е идеално за открити рафтове, на които да поберете много вещи.

Пуснете светлината

Когато става въпрос за малко пространство, се възползвайте от естествената светлина, където е възможно. За това помагат малки детайли, като стъклени прегради, леки завеси, повече огледала.

Бъдете смели с цветовете

Хората се притесняват да използват смелите нюанси в малките пространства, но истината е, че цветът прави дома по-привлекателен. Освен това, така придавате собствена индивидуалност на всяка стая и визуално едно място може да се усеща по-голямо.

Експериментирайте с цветове, докато намерите вашия, не се страхувайте да използвате нестандартни комбинации, важен е крайният ефект.