Европейската комисия одобри сключването на четвъртия поред договор за ваксини срещу коронавируса - този път за 300 млн. дози от ваксината на Pfizer, разработена от компанията BioNTech. Това съобщи говорителят на Комисията Ерик Мамер след редовното заседание на еврокомисарите, цитиран от БНР.

Той уточни, че ваксините ще бъдат закупени веднага, след като се докаже, че са ефективни срещу COVID-19.

Мамер добави, че Еврокомисията работи за диверсификация на портфолиото от потенциални ваксини, базирани на различни технологии, което да гарантира, че ЕС е добре подготвен за ваксиниране, след като се докаже, че ваксините са безопасни и ефективни.

В понеделник от Pfizer обявиха, че експерименталната ваксина, разработена съвместно с BioNTech, е показала ефективност от над 90%. Това са първите компании, които показват успешни междинни данни от мащабно клинично изпитване на коронавирусна ваксина.

"Много се радвам да обявя днешното споразумение с европейската компания BioNTech и Pfizer за закупуване на 300 милиона дози от ваксината", заяви и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

Съгласно сделката, 27-те страни членки могат да закупят 200 милиона дози от ваксината и да имат възможност да закупят още 100 милиона.

Покупките могат да се извършват, само след като ваксината бъде определена като ефективна и безопасна от регулаторния орган на ЕС по лекарствата.

ЕС вече подписа подобни сделки за доставки с AstraZeneca, Sanofi и Johnson & Johnson за техните експериментални ваксини за Covid-19 и преговаря с компаниите Moderna, CureVac и Novavax за осигуряване и на дози от техните проектоваксини.

Първите ваксинации срещу COVID-19 в Европейския съюз се очакват най-рано през първото тримесечие на идната година, заяви директорката на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията Андреа Амон пред Франс прес.

Разработването на ваксина няма да окаже влияние на ситуацията с коронавируса тази зима, сподели от своя страна германската канцлерка Ангела Меркел.

„Както и при испанския грип, втората вълна на коронавируса ще е по-тежка. Освен това тя идва през зимните месеци, което означава, че въпреки обнадеждаващите новини за създаването на ваксина, тя няма да даде резултат през зимата и ще трябва да продължим да спазваме мерките“, каза тя.

Институтът „Роберт Кох“ докладва сутринта 261 свързани с Covid-19 смъртни случаи за денонощие в Германия - рекорд след пролетния пик.