Натискът върху лечебните заведения постепенно намалява.

В последните 24 часа в Пирогов той спадна до една трета от този в предходните дни.

Това обяви на днешния брифинг на Националния оперативен щаб директорът на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" проф. Асен Балтов.

"Започна реорганизация на болниците, ДКЦ и медицинските центрове в София поради увеличения натиск от хора, желаещи да се прегледат и да си направят тестове за коронавирус. Тази реогранизация продължава и всяко заведение, което е успяло да обособи съответния етаж или отделение, го пуска в действие", заяви Балтов.

Той обяви, че до края на тази или началото на другата седмица София ще разполага с 3000 легла за средно тежки случаи на COVID-19 и около 400 легла за интензивно лечение.

Проф. Балтов обаче уточни, че този процес не може да бъде завършен изведнъж и призова гражданите за търпение.

Той изрази благодарност на Столична община за въведената практика в ДКЦ да се извършват прегледи, като по този начин се облекчава работата на болниците.

"В Пирогов не повече от една трета от прегледаните имат нужда от допълнителни манипулации. Останалите изобщо нямат нужда от болинчно лечение и могат да бъдат лекувани от вкъщи, консултирайки се с личните си лекари", заяви проф. Асен Балтов.

Той припомни, че хората, които имат положителен антигенен тест за COVID-19, трябва да знаят, че той не е меродавен и трябва да се потвръди с PCR тест, за да може човекът да бъде включен в глрупата на карантинираните.

Но въпреки това той би трябвало да се самоизолира и да ограничи контактите с други хора още преди излизането на резултата от PCR-а, за да намали риска от разпространение на заразата.

Директорът на Пирогов коментира и информацията за ефекта от различните терапии за лечение на COVID-19.

"В рековалесцентанта плазма, за която вече почти всеки смята, че лекува COVID-19, има антитела, но те не са точно тези, които спират инфекцията на коронавируса. Те са специфични и трябва да бъдат доказани със специални консумативи.

Хубаво е да има донори на плазма, но не всеки може да помогне. Понякога подобна терапия дори може да влоши състоянието на пациента. Ремдесивирът също е препарат, който има ограничено действие. Той има много страничин ефекти и не всеки може да бъде лекуван с него", обясни проф. Балтов.