На американския президент Хари Труман се приписва фразата, че "ако искаш приятел в Белия дом, трябва да си вземеш куче".

Няма доказателства, че той наистина е казал това, но е факт, че повечето негови предшественици и наследници на поста са отглеждали домашни любимци по време на мандатите си.

Много от тези животни са били доста странни, а притежанието на някои от тях дори е незаконно в днешно време, пише Marketwatch.

Новоизбраният държавен глава на САЩ Джо Байдън и неговата съпруга Джил живеят с две немски овчарки Чамп и Мейджър, които по всяка вероятност ще се нанесат заено с тях в Белия дом догодина.

Двете овчарски кучета участваха и в предизборната кампания на демократите в един от плакатите с лозунг "Да върнем кучетата обратно в Белия дом".

Това беше директна закачка с Доналд Тръмп, защото той беше първият президент за последните 100 години, който не доведе със себе си домашен любимец. За сметка на това неговият заместник Майк Пенс гледаше куче, котка и заек.

Повечето от американските президенти от близкото минало имаха или котки, или кучета. Барак Обама и неговото семейство осиновиха две португалски водни кучета Бо и Съни, които прекараха заедно с тях двата мандата във Вашингтон.

Неговият предшественик Джордж Буш Младши и съпругата му Лора имаха шотландски териер, който дори взе участие в едно от коледните обръщения на президента към нацията.

Семейство Клинтън пък живееха с котката Сокс и голдън ретривъра Бъди, а Джордж Буш Старши беше стопанин на английския шпаньол Мили.

Роналд Рейгън пък имаше няколко кучета.

Любовта към четириногите е характерна черта за повечето американци, припомня Marketwatch. По данни на Асоциацията на произодителите на ветеринарни продукти около 85 милиона домакинства в САЩ, или около две трети от всички, отглеждат домашни любимци.

Някои от предишните обитатели на Белия дом обаче са били много близо до това да превърнат сградата на Пенсилвания авеню 1600 в истински зоопарк. Музеят на президентските домашни любимци, който се намира близо до Балтимор, пази различни сувенири и спомени за четириногите приятели на най-влиятелните политици на планетата.

Менажерията на Джон Кенеди, например, включвала пони, няколко коня, кучета, два хамстера, папагали, канарче, заек и котка. Всички те обитавали Белия дом заедно със семейство Кенеди.

Президентът Калвин Кулидж, управлявал страната от 1923 до 1929 г., пък получил като подарък енот, който трябвало да бъде сготвен и сервиран за празничната вечеря по случай Деня на благодарността. Животното обаче, на име Ребека, било помилвано от президента и дори се превърнало в любимец на неговата съпруга Грейс.

Едни от най-екстравагантните съквартиранти обаче били част от антуража на Теодор Рузвелт (1901 - 1909 г.). Републиканецът отглеждал еднокрак петел, пони, множество кучета, котки, коне, кенгурови плъхове, летяща катерица и язовеца Йосая, който често хапел гостите на Белия дом по краката.

Най-буен нрав имал булдогът Пит, който веднъж разкъсал панталоните на френския посланик и бил на косъм от това да предизвика дипломатически скандал.

Рузвелт често получавал и екзотични животни като подаръци от своите гости. Сред тях имало лъв и зебра (поне те били изпратени в зоологическата градина), хиената Бил (която прекарала известно време в Белия дом), черната мечка Джонатан Едуардс и един койот.

Френски булдог ще управлява градче, което от 1998 избира кучета за кметовеНа фона на хаоса около битката за Белия дом в Съединените щати, едно малка общност в Кентъки успя да избере новия си кмет без никакви сътресения и съдебни спорове

Управлението на Теодор Рузвелт обаче съвсем не е единственият период, в който президентството е било обитавано от екзотични животински видове. Джон Куинси Адамс (1825-1829 г.) си отглеждал алигатор във ваната, която се намирала във все още недовършеното по негово време Източно крило на Белия дом.

Влечугото било подарено на президента от ветерана от Френската революция Маркиз дьо Лафайет.

Съпругата на президента Луиса Адамс пък отглеждала копринени буби, като сама шиела одеждите си с произведените от тях тъкани.

Алигатори се разхождали из градината на Белия дом и в периода от 1929 до 1933 г., когато той бил обитаван от Хърбърт Хувър. Те били собственост на неговия син Алън.

Томас Джеферсън (1801 - 1809 г.) имал две мечки гризли - една мъжка и една женска, които били подарък за него от американския изкледовател капитан Зебулон Пайк. Те прекарали два месеца в клетка, разположена пред Белия дом, след което били преместени в музея по естествена история във Филаделфия.

Любимото животно на Джеферсън бил присмехулникът Дик, който често кацал на рамото на президента.

Президентът Мартин ван Бюрен (1837-1841) получил като подарък от султана на Оман две бебета тигри, но впоследствие те били конфискувани от Конгреса. Народните представители преценили, че животните са изпратени до САЩ по време на мандата на Андрю Джаксън и принадлежат на държавата, а не на ван Бюрен.

Тигрите били изпратени в един от американските зоопаркове.

Удроу Уилсън (1913 - 1921 г.) бил далеч по-практичен по отношение на животните. Той отглеждал в Белия дом стадо овце. Те не само помагали на администрацията в косенето на ливадата, но и осигурявали вълна, която Уилсън продавал, а постъпленията изпращал на Червения кръст по време на Първата световна война.