Българският лекарски съюз предлага две мерки, свързани с пандемията от COVID-19. Едната предвижда в най-кратки срокове да бъдат разкрити денонощни аптеки, тъй като в момента те са едва 30 или около 1% от всички действащи в страната.

Денонощни аптеки изобщо липсват в региони като Видин, Враца, Разград, Смолян и Търговище, а същото време България е сред първите страни в ЕС по брой аптеки на глава от населението, отбелязват от съсловната организация.

От лекарския съюз припомнят, че в началните стадии на болестта при 90% от случаите не е необходимо да бъдат приемани лекарства, за които трябва рецепта. От особено значение е да бъдат приемани в самото начало витамини, минерали, антипиретици и др. За да се случи това, е необходимо гражданите да имат сигурен и бърз достъп до медикаменти, за които не е нужна рецепта 24 часа в денонощието.

От съсловната организация предлагат медикаментите без лекарско предписание да се продават в хранителните вериги и денонощните магазини.

След като складовете за лекарства на едро, вносителите и притежателите на разрешителни за употреба многократно заявиха, че няма недостиг на медикаменти, призоваваме аптечната мрежа в най-кратки срокове да поеме своята отговорност за навременно осигуряване на необходимите лекарства в аптеките на територията на страната, призовават още от БЛС.