Доналд Тръмп проучва от няколко години докъде се простират правомощията на президента на САЩ да помилва.

Според нова публикация на CNN, в която са включени коментари и от редица източници, описани като "настоящи и бивши" служители на администрацията, Тръмп се интересува от възможностите за помилване поне от 2017 г. От тогава той " разпитва" дали може да помилва сам себе си.

Друг бивш служител на Белия дом казва, че Тръмп също така е разпитвал за помилвания на членове от неговото семейство, както и за превантивни помилвания във връзка с федерални престъпление, за които могат да бъдат повдигнати обвинения на бъдещ етап.

Някои смятат, че той почти сигурно ще се опита да го направи, докато според други подобен ход е малко вероятен, тъй като съвсем ясно внушава известна вина. От Washington Post пък посочват, че конституция на САЩ не предвижда такава възможност президентът да се помилва сам.

Какво би могъл да прави Доналд Тръмп, след като напусне Белия дом?Доналд Тръмп ще остане в Белия дом до 20 януари, когато ще предаде поста на неговия наследник и ще се присъедини към ексклузивния клуб на бившите президенти на САЩ. Какво следва за него?

През 2018 г. Тръмп дори говори публично за това да се помилва сам, като заяви, че "има абсолютното право" да го направи, като в същото време си задаваше въпроса защо би му било необходимо, ако наистина "не е направил нищо лошо."