Американската биотехнологична компания Moderna обяви, че данните от третата тестова фаза на разработената от нея ваксина срещу коронавирус показват над 94% ефективност в предотвратяването на болестта.

В тестовете на Moderna са участвали 30 000 души.

На половината от тях е поставена по една доза от ваксината през 28 дни, а другата половина са получили по една доза плацебо по същата схема.

Сред участниците са отчетени 95 случая на COVID-19, като само пет от тях са били от ваксинираната група. 90 души са били от групата, получавала плацебо.

От тях сериозните случаи са били 11. Резултатите показват, че ваксината предизвиква имунна реакция, която защитава хората, ако са изложени на коронавируса.

Изявлението идва след подобна новина от тестовете в късен етап на ваксината на Pfizer.

И Moderna, и Pfizer използват една и съща технология за направата на техните ваксини. Тя се базира на молекула, известна като mRNA. Тя съдържа генетични инструкции за създаването на протеини вътре в клетките.

Тестовете на Moderna и Pfizer обаче са проведени по малко по-различен начин. За да бъдат считани за случаи на COVID-19, участниците в проучването на Moderna е трябвало да имат най-малко два симптома на болестта в добавка към положителен тест за вируса.

Проучването на Pfizer е изисквало само един симптом. От Moderna също така са изчаквали 14 дни след втората инжекция, за да започнат да броят случаите, докато при Pfizer броенето е започвало след седем дни, информира npr.org.

Ваксините също така се различават в изискванията си за съхранение. От Moderna твърдят, че тяхната ваксина може да бъде съхранявана при температура от около -4 градуса по Целзий, която лесно може бъде постигната и в домашни условия.

Ваксината на Pfizer, от друга страна, изисква съхранение в специални фризери, които могат да охладяват до -70 градуса по Целзий. Според Moderna тяхната ваксина запазва своята годност до 30 при съхранение на нормални хладилни температури, което би трябвало да облекчи разпространението.

Страничните ефекти при междинния анализ на ваксината на Moderna включват болка на инжектираното място, както и умора, и мускулни и ставни болки.

Акциите на компанията поскъпнаха с около 15% до над 102 долара след излизането на новината.