Ежедневието ни ще се върне към нормалното си положение до следващата зима, става ясно от изказване на един от създателите на дългоочакваната ваксина против COVID-19 на Pfizer и BioNTech.

Професор Югур Сахин, който е съосновател и главен изпънителен директор на BioNTech, посочва още, че ваксината би намалила драстично както предаването на вируса, така и броя на новите случаи на коварната болест.

Миналата седмица от Pfizer и BioNTech информираха, че ранните анализи на тяхната ваксина са показали над 90% ефективност срещу коронавирусната инфекция.

Близо 43 500 души са взели участие в тестовете на двете компании, пише CNBC.

Ефективността на ваксината е значително по-голяма от очакваното от учените, което накара главния изпълнителен директор на Pfizer Албърт Бурла да обяви: „Това е страхотен ден за науката и човечеството“.

Какви са страничните ефекти на ваксината на Pfizer?Има ли странични ефекти ваксината срещу коронавирус на Pfizer, добила огромна популарност през последните дни като надежда в битката с пандемията? Някои отговори са интересни

Пред ваксината все още има редица неизвестни, но вече се знае, че първите доставки могат да бъдат направени до края на 2020 г. или в началото на 2021 г.

Надеждите са, че именно ваксината ще сложи край на пандемията, която е причинила смъртта на повече от 1.3 млн. души по света до момента.

„Тази зима ще бъде трудна. До края на годината няма да има голямо влияние върху заразените от гледна точка на нашата ваксина. Нашата цел е да доставим 300 млн. ваксини до края на април 2021 г., като първите доставки ще са в началото на следващата година или дори може би до края на 2020 г.“, казва още Бурла.

Напълно наложително е да завършим имунизацията преди следващата есен, допълва той.