Пандемията от коронавирус промени работата драстично, милиони работни места бяха закрити, а много други се промениха изцяло.

Има и такива, които най-вероятно вече няма да съществуват.

Но променящите се изисквания и различните начини на работа отвориха пътя за нови възможности и бизнес лидерите започнаха да дават прогнози за това докъде могат да стигнат те.

В нов доклад за работната сила след пандемията глобалната консултантска компания McKinsey & Company интервюира 800 ръководители на бизнеси в световен мащаб за това в кои сектори планират увеличаване на служители след пандемията.

Респондентите обхващат широк кръг от индустрии в девет държави, включително САЩ, Австралия, Китай, Индия и Великобритания. Оказва се, че техните приоритети са едни и същи - здраве и безопасност; технологии и гъвкава работа.

Повече от четири на всеки пет (83%) работодатели заявяват, че планират да наемат повече служители в областта на здравето и безопасността. Най-високи позиции в това число са мониторинг за дистанционно или хигиенизиране на място (73%) и оператори за здраве и безопасност на работната сила (48%).

Трябва да се отбележи обаче, че все по-голям брой от тези роли се автоматизират или изпълняват от роботи.

Междувременно, повече от две трети (68%) от анкетираните заявяват, че очакват да наемат повече специалисти по технологии и автоматизация. Най-търсените области на експертиза са автоматизация и изкуствен интелект (35%), дигитален клиентски опит (26%), Интернет на нещата (24%) и облачни услуги (19%).

Пандемията е ускорила в пъти дигитализацията на бизнеса през последните месеци, става ясно от проучването. Докладът установява, че 85% от компаниите са ускорили дигитализацията си, а 67% са засилили автоматизацията и изкуствения интелект поради кризата.

На други места почти половината (45%) от ръководителите заявяват, че очакват увеличаване на цифровото обучение и гъвкавите начини на работа. Тук нарастващите роли включват дейности, свързани с проджект мениджмънт (32%), дигитално обучение и образование (14%) и дистанционно наемане на персонал (13%).

Повишено търсене на свободни професии

Промяната на работните места вероятно също така ще проправи път за по-гъвкава или временна работна сила. Според експертите се наблюдава нарастване на търсенето на работници на временен договор или на свободна практика.

Седем от десет (70%) ръководители заявяват, че очакват да наемат повече изпълнители и временни работници през следващите две години в резултат на пандемията.

Подобни позиции се очаква да бъдат особено застъпени в засегнатите сектори на хотелиерството и здравеопазването, тъй като „несигурността относно това как ще се развие пандемията и кога икономиките ще възвърнат инерцията си“ пречи на работодателите да правят дългосрочни планове, се посочва в доклада.

Дистанционната работа продължава да расте

Въвеждането на работа от разстояние предизвика промяна във възприятията на ръководителите. В световен мащаб 15% от ръководителите заявяват, че една десета от служителите им биха могли да работят отдалечено два или повече дни в седмицата - почти двойно преди пандемията (8%).

Най-гъвкави в това отношение са работодателите във Великобритания и Германия (20%), а най-консервативни в Китай (4%).

Разбира се, дистанционната работа е по-осъществима за някои сектори спрямо други. Трябва да се отбележи, че до голяма степен компаниите в технологичния, финансов и застрахователен сектори, например Twitter и Morgan Stanley, са възприели политика за дългосрочна дистанционна работа или хибридни модели.

„Иновациите доведоха до промени, благоприятни за работниците и човечеството като цяло, а новите тенденции на работното място обещават по-голяма производителност, която ще стимулира по-широкото благосъстояние“, се казва в доклада.