На малък трафик остров на Rodney Road, в град Бакуел, разположен в английската провинция Северен Съмърсет, се намира най-невероятното черешово дърво в света.

То цъфти в два цвята: розов от едната страна на коронота и бял от другата. Смята се, че двуцветното дърво е засадено в края на 50-те години.

Името Ягоди и сметана му е дадено от децата на града, разказва Amusing Planet.

Дървото е химера (хибрид) от местна дива череша (Prunus avium) и декоративен сорт череша от Япония (Prunus Kanzan), образуван чрез присаждане.

Дивата череша е отговорна за белия цвят, а японската за розовия. Присадената химера възниква, когато тъканите на две генетично различни растения се сливат частично след присаждане, за да образуват един растящ организъм, който запазва и двата вида тъкан.

Химеризмът, или химерата, е необичайно явление. При животните се образува чрез сливането на две или повече оплодени яйцеклетки, като индивидът носи генитичния материал на всички тях.

14 зеленчуци, които всъщност са плодовеСигурни ли сте, че може да направите разлика между плод и зеленчук?

Това може да се изрази, например, в различен цвят на двете очи или в притежание на женски и мъжки полови органи.

При растенията химерите често се дължат на мутация по време на обикновено клетъчно делене. Но понякога химерата може да е резултат от присаждане.

Вероятно първата в света присадена химера е бизария (bizzaria) - присадка между флорентински лимон и кисел портокал. Дървото ражда плодове, които носят морфологичните характеристики на двата вида.

Описание на бизария се появява за първи път в литературата през 1674 г., когато флорентинският градинар Пиетро Нати подобно дърво.

Чарлз Дарвин предполага, че тези нови хибриди създават безполово ново растение, като той ги нарича „присадени хибриди“.

Но германският ботаник Ханс Уинклер през 1907 г. преразглежда този феномен, като присажда черно куче грозде (Solanum nigrum) в домат (Solanum lycopersicum).

Той открива, че издънките носят белезите и на двете растения, затова ги нарича химера, вдъхновен от чудовището от гръцката митолия, което има лъвска глава, козе тяло и опашка на змия.

Химерата все още е рядко явление, въпреки че много подобни растения се създават чрез присаждане. Днес има химери от рози и ябълки и круши.