Лихвите по ипотечните кредити в САЩ отчетоха нов 50-годишен минимум, тъй като само от половин век се водят подобни статистически данни в най-голямата икономика в света.

Новият минимум е 13-и от началото на годината, както и второ понижение за последните 4 седмици.

Спадът на лихвите е основната причина както за по-силното търсене на имоти в САЩ, така и за сериозния обем на кредити, които биват рефинансирани, за да се плащат по-ниски месечни вноски.

По последни данни 30-годишните фиксирани ипотечни кредити са с лихва от 2.72%, или с 0.12 на сто по-малко спрямо седмица по-рано.
(
Само преди 12 месеца заемите бяха със средна лихва от 3.66%, докато към ноември 2018 г. лихвите бяха близки до 5% (бел. ред. 4.94%).

15-годишните ипотечни кредити с фиксирана лихва също се предлагат на рекордно ниски лихви. Днес те вече са 2.28% спрямо 3.15 на сто за преди година.

Петгодишните заеми пък бележат най-сериозен спад – с 0.26%, до 2.85 на сто. Година по-рано средните лихви при тях бяха на ниво от 3.39%.

Според Freddie Mac по-слабото потребителско потребление води до новите понижения при лихвите по кредитите.

И докато икономическият растеж остава нестабилен, повишеното търсене на жилища има ефекта на доминото върху други сегменти на икономиката, свързани с обзавеждането, ремонтните дейности и строителството.