Нови мерки, сред които затваряне на училища, детски градини, ясли, ресторанти и магазини, е предложил Националният оперативен щаб на министър-председателя и коалиционните партьори.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов изброи седем от тях:

1. Удължаване срока на извънредната епидемична обстановка до 31 март

2. Преустановяване на присъствените занятия в университети, училища, детски градини и ясли

3. Преустановяване на колективни спортни мероприятия, семинари, културни мероприятия, конкурси и други развлекателни мероприятия, включително и частни тържества

4. Удължаване на забраната за работа на барове, дискотеки и други нощни заведения

5. Преустановяване на работата на ресторанти, кафенета и други заведения за хранене, увеселителни и игрални зали

6. Преустановяване работата на всички нехранителни магазини, включително и молове, с изключение на аптеки, дрогерии, банки, застрахователи и доставчици на пощенски и платежни услуги

7. Преустановяване на организираните екскурзии

Националният оперативен щаб предлага тези мерки да влязат в сила от 27 ноември, петък. Те ще бъдат обсъдени и гласувани на Министерски съвет.

Очаквам всички колеги да подкрепят тези мерки, защото системата на здравеопазването и българският народ имат нужда от тях сега, посочи професорът.

„Ние не налагаме локдаун, вярваме, че заедно ще го наложим – така всеки от вас ще стане и лекар, и медицинска сестра. Така и вие ще станете герои в домовете си. Време е отново да се обединим в името на живота“, заяви здравният министър.

Няколко седмици дисциплина ще са равни на хиляди спасени животи, каза той, посочвайки, че разхлабване на мерките се обмисля около Коледа.

Ако спазваме тези ограничения, ще имаме резултат след 21 дни, завърши Ангелов.