Производителят на шоколадови изделия Hershey's е започнал да купува фючърсни контракти на какаото, което е предизвикало хаос на пазара и нови рекордни цени за суровината.

Покупките, осъществени през средата на месеца, позволяват на Hershey's да закупи какао на по-ниски цени от тези, предлагани на компанията от физическите им доставчици.

Осъществените сделки от страна на компанията повишиха закупените контакти с доставка през декември с 13.4% само в дните от 13 до 16 ноември.

Повишеният обем от сделки изтреля цената на суровината на рекордни стойности. Фючърсният контракт с доставка през март се повиши вчера с 2.3%, до 2774 долара за тон.

Сделките на Hershey's на стоковите борси идват само дни, след като от Гана и Кот д'Ивоар решиха да наложат нови допълнителни тарифи от по 400 долара на тон какаo, целящи подобряването на условията на живот на фермерите.

Двете държави произвеждат около 60% от световната продукция от суровината.

Някои от големите производители на шоколад в света се съгласиха да купуват какао при новите условия, но пониженото търсене на сладки продукти в условията на пандемия накара компаниите да търсят начини за намаляване на разходите си.

Сурово какао срещу какаово зърно: каква е разликата?И кое е по-полезно?

Обръщайки се към фючърсния пазар, от Hershey's избягват плащането на новата тарифа, като по този начин доставките ще бъдат на по-ниски цени.

Наскоро проведено проучване показа, че пиенето на една чаша какао дневно, особено в зимните месеци, може временно да подобри интелигентността на хората.

Какаото е богато на антиоксиданти, наречени флаваноли, за които отдавна е известно, че имат положителен ефект върху сърцето.