Италия е една от най-популярните туристически дестинации в света, но освен популярните й градове, там могат да бъдат открити и няколко добре пазени тайни, сред които са тези пет острова, които предлагат слънчеви плажове, сладолед, риболовни селца и автентичен италиански чар.

Нека видим кои са тези острови и как можем да стигнем до тях:

Понза

Когато италианците искат да почиват, остров Понза е едно от любимите им места. До него може да се стигне с влак и ферибот, като той е почти равно отдалечен както от Рим, така и от Неапол.

Въпреки че се намира в близост до едни от най-натоварените градове в Италия, тук няма да видим много лукс и блясък. Затова пък ще можем да се насладим на синьо-зелени и чисти води, очарователни пристанища, прекрасна храна и множество възможности за разходки с лодки.

Най-добрият вариант за настаняване тук е наемането на частна вила, пише Forbes.

Прочида

Това е остров, който е подобен на Капри и Иския, но е доста по-малко популярен. Той е сравнително малък, като заема едва 3 кв. м площ в залива на Неапол, разположен в Тиренско море.

Ако случайно сте гледали филма Талантливият Мистър Рипли, то трябва да знаете, че част от него е сниман именно на Прочида. Островът буквално може да бъде обиколен пеша за един ден. Ако искате да останете за по-дълго време, там може да намерите малко хотели, предлагащи ви нощувки и закуска.

7 италиански града, които трябва да посетитеБез Рим и Флоренция

Пантелерия

Вулканичният остров се намира по-близо до Тунис, отколкото до Италия. Там е сниман филмът „Голямото плискане“, в който участват Тилда Суинтън и Ралф Файнс.

Луксозният хотел Sikelia е едно от най-добрите места, в които можете да отседнете на острова, пише Forbes.

Елба

Елба е най-големият остров от Тосканския архипелаг и третият по големина италиански остров. Намира се на 10 км навътре от западния бряг на Италия, в Тиренско море.

Островът се простира на площ от 223 кв. м. Заедно с останалите острови от архипелага е част от най-големия морски национален парк в Европа. Разполага с повече от 70 плажа и няколко невероятни малки заливчета. Плажовете Л'Енфола и Скалиери са сред най-красивите.

Френският император Наполеон Бонапарт е заточен на о-в Елба и престоява там близо 10 месеца.

Будели

Със своя Розов плаж остров Будели е смятан за един от най-красивите в Средиземно море. Днес е необитаем, а като част от природен резерват на Будели действа строгата забрана за строителство.

През 2013 г. островът е продаден на търг. Бизнесменът Майкъл Харт купи природния резерват с площ от само 1.6 кв. км, но три години по-късно се отказа от собствеността заради недоволства и неразбирателства с природозащитниците.

Можете да посетите остров Будели само за ден, като дори няма да имате възможност да стъпите на Розовия плаж. Мярката е заради туристите, които "отнасяли пясъка за спомен". За сметка на това пък ще можете да видите съседния остров Ла Мандалена, който е основният в архипелага.