Имотният пазар в Русия процъфтява, стимулиран от ниските лихви и субсидираната програма от държавата за ипотечните кредити. Бумът на пазара обаче накара централната банка на страната да обсъди края на мерките за подкрепа заради COVID-19, с което да се предотврати балон при цените на имотите, пише Ройтерс.

Търсенето на имоти се увеличи през пролетта, а поевтиняването на рублата доведе до ръст на производствените разходи, което допълнително тласка цените на жилищата.

При настоящите рекордни ниски лихви, предлагани от банките по банковите депозити, руснаците се обърнаха към имотите като най-популярен инвестиционен инструмент. Само през първите девет месеца на 2020 г. банките са отпуснали ипотечни кредити за 2.7 трилиона рубли, равняващи се на 35.7 млрд. долара.

Това е с 37.6% повече спрямо същия период на 2019 г., показват данни на централната банка.

Въведените субсидии за ипотечните кредити целяха да вдъхнат живот на изпитващата затруднения икономика, която понесе двоен удар, както от COVID-19, така и от ниските цени за периода. Това обаче доведе до поевтиняване на руската рубла до невиждани от 4 г. нива, което принуди централната банка да свали лихвите до рекордни ниското ниво от 4.25%.

Повишеното търсене изведе на печалби най-големите строителни компании в страната - PIK, LSR и Etalon, а според VTB Capital те са успели да повишат цените със 17% на годишна база.

Ще поскъпват или ще поевтиняват жилищата след кризата?За купувачите на жилища стават все по-важни качеството на имотите и условията на финансиране от страна на банките

“На фона на падащите лихви при депозитите, инвестициите в недвижими имоти се превърнаха в атрактивна опция“, казва анализаторът на Moody’s Михаил Шипилов.

Субсидираните ипотечни кредити правят достъпа до заеми по-лесен, но и оскъпяват имотите, каза заместник-гуверньорът на Руската централна банка Олга Полякова. Ръстът на цените е особено виден в Москва и околностите му.

Според Владислав Преображенски, изпълнителен директор на Московския инвестиционен клуб, „ръстът в цените се дължи на оскъпяването на строителните материали, което е отражение на поевтинялата рубла“.

Финансовият министър Антон Силуанов съобщи, че програмата за подкрепа на ипотечните кредити от държавата може да бъде удължена след 1 юли 2021 г., като според министерството ходът ще позволи допълнителни 354 хил. заема на стойност 1.1 трлн. рубли.

Друг от заместник-гуверньорите на Руската централна банка Ксения Юдаева призова за край на програмата на 1 юли 2021 г., за да не се предизвиква балон в цените на имотите, тъй като те поскъпват с далеч по-голям процент от инфлацията, която е на ниво от 4%.

Според Шипилов, до средата на 2021 г. имотите имат потенциал да добавят нови 5-6%.