Най-големият производител на злато в Русия Polyus PJSC обяви, че в едно от техните находища са открити най-големите резерви от суровина в света.

Одитът на Sukhoi Log е показал, че доказаните залежи от злато, измерени по международните стандарти, възлизат на 40 млн. унции, със среден златен концентрат от 2.3 грама на тон, обяви главният изпълнителен директор Павел Грачев, цитиран от Bloomberg

Това означава, че находището е по-голямо от тези на KSM Project в Канада и Donlin Gold в Аляска.

Sukhoi Log се намира в района на Иркутц в Сибир и е открито за първи път през 1961 г., след което през 70-те години започва и по-сериозното му проучване.

„Добрата оценка на резервите е много важна част от разработването на този проект", казва Грачев.

По-рано от Polyus обявиха, че ще се съсредоточат тази година върху по-малките си проекти, за да могат да намалят дълговете си, преди да започнат да разработват Sukhoi Log.

Очакванията са, че компанията ще обяви до края на настоящата година плановете и инвестициите, които се очаква да се вложат в находището.

Предварителните оценки сочат, че разходите могат да достигнат до 2.5 млрд. долара, с годишен капацитет на продукцията от 1.6 млн. унции.

Нова теория за произхода на златото Използвайки суперкомпютри, канадските учени са моделирали физиката на колапсиращите свръхнови

Разработването на толкова голямо находище може да е продължителен и скъп проект, но това би позволило на Polyus да увеличи капацитета си с поне 70%. Цените на златото са отчели ръст от 60%, след като компанията закупи находището, а само преди месец те достигнаха рекордни нива, като дори преминаха границата от 2000 долара за унция.

„Искаме да покажем, че качествен и голям проект като този може да бъде разработен спрямо най-добрите практики на международните стандарти, въпреки труднодостъпната му локация", посочва Грачев.

Одитът показва още, че общите залежи по всяка вероятност са 67 млн. унции спрямо предварителните прогнози за 63 млн. унции. В тези данни се включват както доказаните, така и вероятните залежи.

Данните дори могат да нараснат след началото на изкопните дейности и по-подробното проучване на находището.

Легендата за изгубената златна жилаПреди стотици милиони години геоложки процеси водят до депозирането на злато за милиарди долари в планините на Калифорния

Основните инвестиции в Sukhoi Log се очакват да бъдат направени през 2023 г., като в момента вече е започнало изграждането на инфраструктурата около проекта.

Компанията дори има планове за инвестиции съвместно с руското правителство в местно летище. Сайтът на Polyus показва, че общите разходи на компанията от извличането на злато от петте му мини струва 365 долара за унция.