Севернокорейският лидер Ким Чен Ун и неговото семейство са си поставили експериментална ваксина за коронавирус през последните две или три седмици.

Тя е осигурена от Китай, според американски анализатор, позоваващ се на източници от японското разузнаване.

Сред ваксинираните са и други високопоставени севернокорейци.

Не е ясно на коя компания е ваксината, тъй като най-малко три китайски фирми разработват подобни препарати - това Sinovac Biotech, CanSinoBIO и Sinopharm Group.

Все още обаче нито една от тях не е публикувала резултати от третата фаза на изпитания, съобщава Reuters.

От Sinopharm твърдят, че тяхната ваксина е поставена на близо един милион души в Китай.

Северна Корея все още не е съобщила за нито един случай на COVID-19.

Защо сестрата на Ким Чен Ун ще бъде най-жестокият севернокорейски диктатор Сестрата на севернокорейския диктатор Ким Чен Ун може да се превърне в най-бруталния лидер на страната, ако го наследи, смятат експерти

Според южнокорейското разузнаване обаче не е изключено на територията й да има епидемия, тъй като тя активно търгуваше с Китай, преди да затвори границите си през януари.

Междувременно, сведения на Microsoft и южнокорейците сочат, че севернокорейски групи от хакери се опитват да се доверат до данните на разработчици на ваксини.

Миналия месец те са атакували подобни компании в няколко държави, сред които и британската AstraZeneca, която обави, че препаратът й е със 70% ефективност срещу коронавируса.

Според националното разузнаване на Южна Корея Ким Чен Ун е наредил да бъдат екзекутирани най-малко двама души, забранил е риболова в морето и е заключил столицата Пхенян като част от неистовите усилия за защита срещу коронавируса и икономическите щети от него.

Голяма епидемия в страната може да има ужасни последици, тъй като здравната система на Севера остава осакатена и страда от хронична липса на медицински консумативи.