Airbnb ще се опита да набере до 2.6 млрд. долара в дългоочакваното си първично публично предлагане, пише Bloomberg.

Платформата за краткосрочни наеми ще предложи 51.9 млн. акции на цена от 44 до 50 долара за брой, обявиха от базираната в Сан Франциско компания.

Информацията отговаря и на един от ключовите въпроси, които до този момент не бяха получили отговор, а именно оценката на Airbnb като публично дружество.

Очакванията са, че компанията ще получи оценка от 35 млрд. долара, ако увеличението на капитала бъде записано при високия ценови диапазон.

До момента най-високата оценка на Airbnb беше от 31 млрд. долара, която беше получена при едно от последните набирания на капитал през 2017 г. Варантите, издадени през април, бяха при значително по-ниска оценка – 18 млрд. долара.

За момента се смята, че 9 декември ще е датата, на която Airbnb ще проведе своето предлагане, а ден по-късно ще започне и вторичната търговия с акциите на Nasdaq.

Ако компанията успее да набере 2.6 млрд. долара, това ще е четвъртото най-голямо първично публично предлагане в САЩ за 2020 г. До момента компаниите, листвали се на борсата в САЩ, са набрали 152 млрд. долара, информира Bloomberg.

Robinhood на българина Влад Тенев ще прави IPO през 2021 г.Успехът на платформата превърна основателите ѝ, в лицето на Владимир Тенев и Байджу Бат, в милиардери

Бизнесът на Airbnb пострада сериозно от пандемията от COVID-19, като през април беше отчетен най-сериозен спад – от 72%. За деветте месеца на 2020 г. компанията обяви приходи от 2.5 млрд. долара при загуба от 697 млн. долара спрямо постъпления от 3.7 млрд. долара и загуба от 323 млн. долара година по-рано.

Брутнaта стойност на резервираните имоти се понижава с близо 40%, до 18 млрд. долара.