В Швеция се появи инвестиционен фонд, който залага срещу имотния пазар, съобщава Bloomberg.

Strand Corporate Bond Fund ще инвестира в портфейл от дългови ценни книжа, който е в обратна корелация с имотния сектор, твърдят мениджърите на фонда Мари Форс Ренман и Карл Йохан Лагеркранц от управляващото дружество Kapitalforvaltning AB.

Шведският пазар на корпоративни облигации в последните години е доминиран от книжата на имотните компании, които използват постъпленията от дълговите емисии, за да финасират експанзията си.

В същото време вторичният пазар на облигациите не е особено "долюбван" от инвеститорите заради ниската ликидност и липсата на прозрачност в ценообразуването.

По-рано тази година 35 шведски облигационни фонда прекратиха дейността си на фона на паниката, предизвикана от пандемията от COVID-19.

Според анализ на Moody's кредиторите на шведските имотни и строителни компании трябва да се подготвят за "вълна от рефинансирания" през следващите две години. Ликвидността е един от основните рискове за фирмите от сектора, смятат експертите на рейтинговата агенция, цитирани от Bloomberg.

Активите на кредитните инвестиционни фондове в Швеция достигнаха рекордно ниво от 180 милиарда крони (около 21 милиарда щатски долара) през февруари, но след избухването на пандемията регистрираха рязко понижение.

От лятото насам обаче пазарът отново е във възходящ тренд, а имотният сектор е един от оснонвите двигатели на ръста на облигационните емисии.

Ето градовете, в които пазарът на имоти е близо до балонПрез последната година цените на имотите са се понижи в едва 4 от 25-те разглеждани пазара – Мадрид, Сан Франциско, Дубай и Хонконг


За да избегнат концентрацията на капитали в рискови активи, мениджърите на Strand Corporate Bond Fund ще компенсират рисковите си ескпозиции с такива, които предлагат висока ликвидност.

Портфейлът от т. нар. "джънк облигации" (книжа без инвестиционен рейтинг) ще бъде балансиран с инвестиция във висококачествени дългови ценни книжа.

Според тях шведският кредитен пазар все още е в процес на развитие и ако ликвидният риск се управлява разумно, може да се постигне висока доходност в случай на нови сътресения, подобни на тези от пролетта, смятат още създателите на фонда.