Саудитска Арабия, Русия и останалите големи петролни производители са се съгласили да увеличат добиваните обеми петрол от 1 януари 2021 г., обявиха от ОПЕК.

„От 1 януари страните от ОПЕК+ ще увеличат добива си с 0.5 млн. барела дневно“, обявиха от организацията, цитирани от CNN Business.

Трейдъри очакваха, че петролната организация ще продължи с още 3 месеца ниските добиви, но явно добрите новини около няколкото ваксини против COVID-19 са повлияли окончателното решение.

Фючърсите на петрола от сорта брент добавиха 27% към стойността си през ноември, като „черното злато“ поскъпна до най-високите си нива от март месеца насам.

Групата ОПЕК+, която освен държавите от ОПЕК, включва и останалите водещи петролни производители, сред които Русия и Мексико, се съгласи да съкрати рекордно добива на петрол с 9.7 млн. барела дневно през април, или с около 10%, на фона на локдаунда в редица от големите икономики, както и свитото потребление на суровината.

Пандемията понижи цените на петрола до историческо дъно от 20 долара за барел през пролетта, като за първи път станахме свидетели на отрицателни цени.

През август добивите бяха увеличени с 2 млн. барела дневно, но все още са далеч от предкризисните нива.

От Fitch Ratings прогнозираха, че цените на петрола ще се понижат през 2021 г. Петролът от сорта Брент ще се търгува на нива от около 45 долара за барел, което е с 9% по-ниско от средната цена от 49.35 долара, показа анкета сред 36 анализатори.

Най-честото споменавано ниво бе от 50 долара за барел, припомня CNBC.