Добивният гигант Rio Tinto ще трябва да възстанови аборигенски пещерен комплекс на 46 000 години в Западна Австралия, който компанията е взривила през месец май тази година. Това постанови парламентарна комисия в страната, цитирана от BBC.

Пещерите в каньона Юкан са били разрушени от компанията по време на сондажи за желязна руда. Разследването на регулаторите обаче определи действията като "непростим акт" и постанови на минния гигант да компенсира собствениците на историческата забележителност.

От Rio Tinto пък официално се извиниха за случилото се и обещаха, че ще променят практиките си.

По-рано тази година няколко човека от висшето ръководство на компанията бяха принудени да подадат оставки заради инцидента, който предизвика острата реакция на обществеността и на акционерите.

Изпълнителният директор Жан-Себастиян Жак също напусна поста си.

В разрушените пещери от каньона Юкан в региона Пилбара има доказателства за човешко присъствие от последната ледникова епоха. Те се смятат за един от най-важните археологически обекти в страната, но в същото време се предполага, че в тях има залежи от желязна руда на стойност близо 100 милиона щатски долара.

След инцидента компанията проведе собствено вътрешно разследване, намали бонусите на директорите и обеща, че ще потърси начини да компенсира и да подобри отношенията си с местните аборигенски общности.

9 основателни причини да посетите АвстралияСъзнанието на съвременния пътешественик бленува да опознае тази далечна и непозната част на света


Австралийският парламент също разследва случая и стигна до извода, че служителите на компанията са били наясно със стойността на пещерите, но въпреки това са взели решение да ги разрушат.

По тази причина законодателите излязоха с няколко препоръки, сред които е и пълният моратуриум върху добивната дейност в региона, както и промени в нормативната уредба, която защитава историческите обекти в цялата страна.

Организацията на коренните австралийски жители PKKP Aboriginal Corporation приветства решението на парламента и заяви, че се надява на "фундаментален рестарт" на минно-добивната дейност в страната.