За последните седем дни излекуваните от COVID-19 в България са 16 872, като само за последните четири дни те са 11 405. Тези числа правят изключително добро впечатление, защото са надеждата, която ни е необходима в тази битка, която продължава да оказва натиск върху здравната система. Това обяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на днешния брифинг на Националния оперативен щаб.

За последното денонощие изследваните проби са 8 578, новите случаи са 3 328. В лечебни заведения са настанени 6 998 души, от тях 544 са в интензивни структури.

Случаите сред медицинския персонал от началото на пандемията са 7 445, като активните случаи са 3 590, от които на домашно лечение са 3 362, в болници - 228, а в интензивни структури - 27 души.

Общо 52% от леглата за пациенти с неусложнени форми на COVID-19 в страната са заети. Заетостта на интензивните легла е 42%.

"Прави впечатление високият процент на заетост на леглата в Ямбол (98%) и Шумен (85%), където започва лек спад на заетостта. Висока е заетостта на леглата и в областите Бургас, Благоевград, Варна, Велико Търново, Сливен и Разград. В момента нямаме област със заболяемост от над 1000 души на 100 000. В червено (между 600 и 1000 души) са областите Бургас, Варна, Враца, Габрово, Кюстендил, Русе, Сливен, София-град, Стара Загора и Ямбол. София-град е на ръба и очакваме много скоро да падне под 600 души заболяемост на 100 000 души", заяви министърът.

Данните са обнадеждаващи. Минали са само 10 дни от въвеждането на мерките. Кривата е много крехка и е рано да се правят изводи за постигане на успех. Остават ни 10 дни до 21 декември, в които трябва заедно да постигнем успеха, за който говорехме в началото на въвеждането на мерките, призова Ангелов.

"Не се готвим да отворим детските градини", каза още здравният министър. Имаме нужда от цялата информация до края на тази седмица, за да вземем това решение.

"Към настоящия момент данните, с които разполагаме до не ни водят в тази посока", заяви той.

"Данните, които представяме днес, са до сряда вечерта. Остават още четири дни до края на седмицата. Когато имаме достатъчно данни, които да ни мотивират да вземем това решение, ние ще го вземем или няма да го вземем", заяви Ангелов.