Канадските компании Tilray и Aphria се сливат, създавайки най-големия производител на канабис в света, съобщава Bloomberg.

Общата пазарна оценка на новия гигант в индустрията на продуктите от марихуана ще бъде оценен на над 4.8 милиарда канадски долара, или около 3.8 милиарда щатски долара.

Продажбите му за последната година възлизат на близо 700 милиона щатски долара, изпреварвайки тези на някои от лидерите в бранша, като Curaleaf Holdings Inc. и Canopy Growth Corp.

Новото дружество ще се търгува на Nasdaq с борсовия код на Tilray, а акционерите на Aphria ще станат собственици на 62% от книжата на Tilray. За целта те ще платят премия от 23% над борсовата цена на компанията от 15 декември (7.87 долара за брой).

"Осъзнахме, че Aphria трябва да разшири бизнеса си извън границите на Канада, а сливането с Tilray беше най-доброто решение заради силното им присъствие на американския пазар", обяснява пред Bloomberg изпълнителният директор на Aphria Ъруин Саймън, който ще оглави борда на директорите и ще поеме ролята на изпълнителен директор на новата компания.

Бизнесът с марихуана се разраства бързо през последните години, като във все повече градове и региони на САЩ и Европа употребата на растението се легализира.

Продуктите на новия канабис гигант ще се продават навсякъде в Канада, като целта е да се търсят и възможности за растеж зад граница, например на пазара на марихуана за медицински нужди в Германия.

Производствените мощности на Tilray в Португалия ще осигурят безмитен достъп до всички пазари в Европейския съюз.

Немски футболисти и рапър инвестират в канабис компанияСтартъп компанията вече е набрала над 22 млн. евро от редица инвеститори

Двете фирми имат сериозно присъствие и на пазара на напитки със съдържание на марихуана. Aphria придоби американската пивоварна Sweetwater Brewing Company, която произвежда бира и безалкохолни напитки с канабис, а Tilray е партньор на бирения гигант Anheuser-Busch InBev.

Допълнителен "бонус" от сливането е възможността за намаляване на годишните разходи с около 100 милиона канадски долара (близо 80 млн. щатски долара). Предстои сделката да бъде одобрена от акционерите на Tilray, като се очаква да бъде приключена официално през второто тримесечие на 2021 г.

Американският пазар на марихуана остава най-големият в света. До 2025 г. се очаква той да генерира 70% от продажбите на марихуана в световен мащаб, които ще достигнат 93.8 милиарда долара в същия период.

Пазарът в Европейския съюз се очаква да достигне 359 милиона долара през 2020 г., регистрирайки ръст от 25% на годишна база.