Еврото достигна най-високата си стойност спрямо щатския долар от април 2018 година насам, като днес регистрира трето поредно дневно повишение.

Курсът на единната европейска валута към момента се движи на ниво от малко под 1.22 евро за долар.

Само от началото на днешната сесия "зелените пари" загубиха 0.3% от стойността си.

Въпреки ръстът на новозаразените с COVID-19 в много европейски държави, включително и икономическите "локомотиви" в лицето на Германия и Холандия, еврото продължава да печели позиции.

В следващите седмици се очаква да бъдат одобрени някоколко ваксини против COVID-19 на Стария континент и масовете ваксинация да започне от началото на следващата година.

Колкото до пазарните участници от другата страна на Атлантическия океан, погледите днес са насочени най-вече към заседанието на Федералния резерв и решенията на институцията за лихвите и бъдещето на монетарната политика.

Засега очакванията са, че на днешната пресконференция на Фед няма да бъдат обявени промени. Инвеститорите обаче очакват насоки за следващите стъпки на институцията.

Оптимизмът на Уолстрийт през последните няколко седмици до голяма степен се дължеше и на очакванията за споразумение между демократите и републиканците в Конгреса, което да даде "зелена светлина" за новата порция държавни стимули на стойност 1.4 трилиона долара.