Има известен оптимизъм по отношение на излеуваните лица и броят на заболелите в страната. Когато бяха въведени новите противоепидемични меки заболяемостта беше над 600 на 100 000 души население, а в момента е 438. В София тя беше над 1200, а в момента е двойно по-малко.

Има сериозен оптимизъм в това, което се случва, но той е недостатъчен, особено по отношение на смъртните случаи и заетите легла в реанимациите. Това заяви на днешния брифинг на Националния оперативен щаб директорът на ВМА ген. венцислав Мутафчийски.

"Националният оперативен щаб винаги е споделял философията, че трябва да има по-малко заболели и по-малко загинали, за да могат повече хора да достигнат живи и здрави бълбгари до намирането на ваксините. Те вече са на пазара и идват към България. Точно затова трябва да бъдем още по-мотивирани да се запазим здрави и колкото се може повече хора да бъдат ваксинирани, за да спрем тази агония - в икономиката, в училищата, в здравните заведения и в психиката на хората. Това е единственият начин", каза още ген. Мутафчийски.

Той призова българските граждани да се ваксинират, а лекарите да се запознаят с всички ваксини, които ще бъдат достъпни у нас.

"От лекарите се очаква да бъдат последна инстанция и да кажат на пациентите си коя ваксина е надеждна и подходяща за всеки отделен човек", коментира още директорът на ВМА.