Борсовата търговия в азиатско-тихоокеанския регион стартира с понижения по повечето позиции.

Основната причина за песимизма на инвеститорите беше откриването на новия щам на COVID-19, който доведе до ново затваряне на Великобритания.

Новината неутрализира позитивния ефект от постигнатата сделка между демократите и републиканците в Съединените щати за отпускането на нова серия от икономически стимули на стойност 900 милиарда долара.

Регионалният бенчмарк MSCI Asia Pacific, който включва акциите на водещите азиатски компании извън Япония, регистрира спад от 0.2%, след като миналата седмица достигна нови рекордни стойности.

Японският Nikkei 225 отчете понижение от 0.2%, а в Австралия S&P/ASX 200 отстъпва с 0.1% от петъчните си нива.

Изключение от общата негативна тенденция тази сутрин правят китайските индекси. Shanghai Composite отчита ръст от 0.6%, а водещият индикатор на борсата в Шънджън добавя близо процент и половина към стойността си.

На валутните пазари британският паунд поевтиня с 1.2% спрямо щатския долар под натиска на новините за разпространението на новия щам на COVID-19 в страната. Спрямо еврото британската валута загуби 0.6 на сто.

Към момента един паунд се разменя за 1.3360 долара, а еврото се търгува на ниво от 0.9120 спрямо британската валута.

Защо доларът може да се окаже най-големият губещ през 2021?Щатският долар е в отбранителна позиция, а Уолстрийт не очаква това да се промени скоро

Стоковите пазари също реагираха на новината. Петролът поевтиня заради очакванията, че ограниченията за пътуване, наложени след новината за новия щам, ще намалят търсенето на горива.

Фючърсите на американския лек суров петрол загубиха 2.4% от стойността си - до ниво от 48.05 долара за барел, а сортът брент поевтиня с 2.6%, до 50.91 долара за барел.

Златото, което се приема от инвеситорите за "убежище" във времена на несигурност, добави малко над 1% до 1 908 долара за тройунция.