Фибите са изключително полезни вещества за здравето и за тялото ни.

Но за съжаление, много хора пренебрегват тяхната полза и не приемат необходимата дневна доза - 14 грама на всеки 1000 калории.

Резултатът - скоро това ще доведе до последствия. Ето какви са те:

Констипация

Ако усещате, че имате тежест в стомаха и не може да се изходите нормално, това може да се дължи на недостиг на фибри. Неразтворимите фибри не могат да бъдат усвоени, което спомага за по-бързото придвижване на храната през храносмилателния тракт и намалява запека.

Подобни фибри може да си набавите много лесно, добавете пълнозърнест хляб, кафяв ориз, семена и плодове към диетата.

Усещате дънките си по-тесни

Зеленчуците с високо съдържание на фибри обикновено ви карат да дъвчете по-дълго и засищат повече, което намалява количеството храна, което ядете. Пропуснете пържените картофи и дайте шанс на задушени броколи или леща.

Една чаша варени броколи има 5.1 грама фибри. А освен това има по-малко калории и ще ви накара да дъвчете няколко минути.

Постоянно сте гладни

Храните с ниско съдържание на фибри, като силно преработени закуски, ще ви държат постоянно гладни. Разтворимите фибри абсорбират вода в храносмилателния тракт и създават усещане за ситост.

Това означава, че приемът на храни с ниско съдържание на фибри ви кара да усещате глад много по-рано, отколкото приемът на храни с високо съдържание на фибри. Добавете бобови към следващата салата или поръсете ленено семе в купа с овесени ядки. И двете са чудесни източници на разтворими фибри.

Холестеролът ви е твърде висок

Фибрите не само засищат, но могат да помогнат за понижаване на нивата на холестерола. Разтворимите фибри се свързват с холестерола в тънките черва, като го държат извън кръвния поток.

Чувствате се уморени

Може би си мислите, че диетата с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на протеини е начин да отслабнете и да бъдете във форма. Но вашето тяло се нуждае от въглехидрати, за да функционира ефективно.

Диета с ниско съдържание на въглехидрати (и следователно диета с ниско съдържание на фибри) може да ви накара да се чувствате постоянно уморени.

Кръвната захар е твърде висока

Фибрите могат да помогнат за понижаване на кръвната захар, защото ще забавят усвояването на захарите от тънките черва в кръвния поток.

Имате болки в стомаха

С напредването на възрастта може да развиете болка и дразнене в лигавицата на дебелото черво. Експертите предполагат, че това състояние, известно като дивертикулит, е свързано с диета с ниско съдържание на фибри.