Когато най-голямата здравна криза в света от век настъпи през февруари, централните банкери и политиците се втурнаха да защитават икономиките си.

Опустошението от блокадите постави под заплаха дори и на най-стабилните във финансово отношение компании, чийто фалит би влошил кризата.

Трилионите долари, които бяха налети в компании и домакинства обаче, придружени от облекчаването на регулаторните изисквания от страна на банките, не просто гарантират смекчаване на удара върху финансовата система.

За някои джобове на световните финанси изобилието от ликвидност беше страхотен благодат, дори и докато икономиките се рушат.

Много банки се справят добре и стават все по-големи. Подкрепени от силните капиталови позиции и евтиното финансиране, победителите от 2020 г. би трябвало да продължат да се движа по гребена на вълната и през 2021 г., дори и ако на икономиките ще са им необходими години, за да се възстановят.

Посоката на развитие на пандемията и икономиката остават несигурни. Благоприятната парична политика може да бъде ограничена, преди да се усетят ефектите от ваксината. Въпреки това шансовете са наклонени в полза на финансовите компании, които подпомагат и управляват тази огромна ликвидност, пише Bloomberg.

След кризата с Lehman Brothers търговията е концентрирана в по-малко банки, което увеличи разликата между бедни и богати във финансовата индустрия. Тази година волатилността, огромната пазарна ротация и скачащите цени на активите възнаградиха Уолстрийт с безпрецедентни приходи.

През първите девет месеца на годината приходите от търговия на водещите 10 компании са нараснали с една трета, според McKinsey & Co, като щатските гиганти завземат все по-голям дял от европейските си конкуренти. От JPMorgan Chase & Co очакват приходите й да нараснат с 20% през четвъртото тримесечие.

Компаниите за търговия с ценни книжа не се готвят следващата година за повторение на добрите резултати от 2020 г., но резултатите от инвестиционното банкиране би трябвало да изглеждат много по-добре, отколкото през 2019 г.

Условията остават идеални за банкерите. Рекордните продажби на дълг тази година ще доведат до още рефинансиране. Правителствата продължават да оказват икономическа подкрепа, а централните банки да облекчават паричната политика.

С началото на разпространението на ваксините икономическият оптимизъм събужда животински инстинкти. Сделките по сливания и поглъщания тръгват рязко нагоре. Активността на финансовите и капиталовите пазари би трябвало да последва.

Човекът, който се срещна със смъртта и стана най-богатия банкер в светаАко не беше преживял тежък инцидент по време на крикет мач, Удай Котак днес може би нямаше да е най-богатия банкер на света

Ако икономическото възстановяване продължи, не само компаниите ще прибягнат до спестяванията си. Инвеститорите също намаляват депозитите, които са натрупали по време на пандемията, преминавайки от кеш към по-рискови активи.

Тази инжекция от свежи средства при облигациите и акциите може да увеличи стойността на активите на компаниите за управление на фондове. Активите на Assets at BlackRock Inc., която е най-големият играч на този пазар, нарастват до рекорд през третото тримесечие.

Междувременно, потребителите в САЩ са въоръжени с 1 трлн. долара излишни спестявания, според консултантската компания Greenmantle. За финансовите компании увеличение на разходите би довело до повече такси от трансакции и лихви по балансите на кредитните карти.

Това не означава, че всичко при банките е безпроблемно, в това число и за титаните на финансова свят. Понижението на лихвите се отразява на кредитните маржове, дори и да има сериозен ръст на кредитирането.

Нетните лихвени приходи на четирите най-големи щатски банки падат до най-ниското си ниво от повече от пет години през третото тримесечие. От McKinsey прогнозират, че до 2024 г. банките в световен мащаб могат да отчетат изоставане с 14% на приходите, в сравнение с преди пандемията, заради нулевите лихви.

Друго притеснение е, че просрочията о лошите кредити вече започват да се материализират, тъй като мерките на някои правителства приключват. Ако банките не са заделили достатъчно провизии, може да се наложи търговията отново да покрива изоставането вследствие на ниските лихви.

Освен това, промяната към дигитално банкиране и увлечението по криптовалутите ще засили конкуренцията и ще изисква сериозни инвестиции.

Евентуалните проблеми обаче няма да бъдат усетени еднакво от всички във финансовия сектор. Банките, които кредитират малки и средни предприятия, например, може да имат по-сериозни проблеми.

Пример е консолидацията сред банките в Италия и Испания. За водещите играчи пандемичните мерки може да донесат още печалби.