Основателят на Tesla Илон Мъск заяви, че главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук е отказал да води преговори за придобиването на компанията за електормобили през 2017 г.

Мъск написа в Twitter, че се е свързал с шефа на Apple по време на "най-мрачните дни" на Tesla.

Тогава компанията се оценяваше на 60 млрд. долара, докато сега пазарната й капитализация е 10 пъти по-голяма, пише BBC.

Мъск написа, че планирал да обсъди евентуална продажба на Tesla на Apple, тъй като компанията му изпитвала финансови затрудния, докато работела по своя автомобил Model 3.

По време на ликвидната криза предприемачът милиардерът казал на служителите си, че заводът на Tesla e изправен пред период на "производствен ад ".

Няколко седмици по-късно той написа в Twitter, че спи на покрива на завода, докато се опитва да разреши проблемите с производството.

Tesla обаче успява да преодолее тези проблеми и оттогава записа печалба в поредица от тримесечия.

Спящи змии бавят строежа на завода на Tesla в ГерманияМестни природозащитни органи разпоредиха на компанията да спре временно, докато не докаже, че действията й няма да навредят на спящите зимен сън в района змии и гущери

Тази седмица производителят на електромобили стана една от най-скъпите компании, които се присъединяват към щатския борсов индекс S&P 500.

Apple има собствени амбиции за създаването на електромобил, като нае редица бивши ръководители в Tesla и придоби компании, които специализират в технологиите за автономни автомобили.

Появилата се информация за това, че Apple работи по автономен автомобил вероятно е причината Мъск да сподели в Twitter за желанието си да се срещне с Кук през 2017 г.

"Той отказа срещата", написа Мъск.

Акците и на Apple и на Tesla поскъпнаха значително от началото на 2017 г.

Ръстът при Tesla е по-голям и достига близо 1 400%, но пазарната капитализация на компанията все още по-малко от една трета от тази на Apple.