Илон Мъск обяви, че вече се е преместил в Тексас, но компаниите му SpaceX и Tesla продължават дейностите си в Калифорния, пише CNBC.

“Ако даден отбор печели твърде дълго време, той става самодоволен и те вече не искат толкова силно да печелят. Калифорния печелеше твърде дълго", каза Мъск по време на събитие на Wall Street Journal, повтаряйки това, което казва от дълго време - че не е доволен от регулаторната среда в Калифорния.

Милиардерът влезе в словестни нападки с регулаторните органи, както в Фремонт, Калифорния, така и в Брандебург, Германия, където се намират две от фабриките на Tesla. През настоящата седмица Мъск дори каза, че разглежда правителствата като „монополи, които не могат да фалират“.

Главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX каза, че това, което правителствата трябва да направят за бизнеса, е „просто да не му се пречкат“.

„Tesla и SpaceX продължават да действат в Калифорния. Всъщност, Tesla е последната автомобилна компания, която все още осъществява дейност в Калифорния. SpaceX пък е последната от авиацията, която все още е в този щат. Калифорния преди бе център на авиоиндустрията, а там оперираха и редица заводи на автомобилни компании. Компаниите ми са последните от тези два сектора, които останаха там. Важно е да го отбележим“, каза още Мъск.

„Аз лично обаче предпочетох да се преместя в Тексас“, допълни той.

Мъск отбеляза, че Силициевата долина, както и района на Сан Франциско имат „значително влияние върху света“, което обаче ще намалее в резултат на пандемията от COVID-19, подтикваща част от инвеститорите и ръководните кадри да напуснат щата, а самите компании трябва да се справят с работата от дома на служителите си.

„Социалните медии са концентрирани в Силициевата долина“, каза още той.

Автомобилът, който Илон Мъск прати в космоса, прелетя покрай МарсШофиращият Tesla манекен в скафандър се доближи до Червената планета

Милиардерът, който е на второ място сред най-богатите хора в света, вече прекарва голяма част от времето си в Тексас, където разпределя времето си между Остин и Бока Чика. В Остин е базирана неговата стартъп компания Boring Co., докато във ваканционното градче са част от дейностите на SpaceX.

Преместването в Тексас може да спести милиарди долари на Мъск, които той трябва да плати в Калифорния под формата на данъци.

Днес Мъск притежава 157 млрд. долара, или със 129 млрд. долара повече спрямо началото на 2020 г.