Здравният министър проф. Костадин Ангелов е първият българин, който се ваксинира срещу коронавирус.

Той направи това в столичната УМБАЛ „Света Анна“. След него ваксина беше поставена и на представител на Българската православна църква.

"Нямам търпение да се видя със 70-годишния ми баща, без да се притеснявам, че може да го заразя с COVID-19", заяви министърът.

По същото време във ВМА ваксина си постави и началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

В „Пирогов” беше направена имунизация на директора на спешната болница проф. Асен Балтов.

Той заяви, че вярва, че ваксина трябва да си сложат всички, дори и прекаралите коронавирус, какъвто е неговият случай, тъй като антителата срещу вируса се изчерпват в организма и имунитетът не е траен.

"Ние се намираме във война и дойде нашето оръжие. То е в тези малки флакони. То ще ни върне прегръдката и целувката с нашите деца и нашите близки," заяви генералът.

Шефът на Лекарския съюз Иван Маджаров даде старт на ваксинацията в Пловдив.

В Бургас това това стана в медицински център Свети Николай Чудотворец. Първа ваксина получи медицинската сестра Златина Парушева, която е на 59 години и от 10 години работи в Спешния център в града.

Около 10 000 дози от ваксината на Pfizer-BioNTech - Comirnaty концентрат за инжекционна дисперсия и РНК ваксина срещу COVID-19, пристигнаха вчера у нас.

Те са достатъчни за 5 000 души. Ваксината се поставя на 2 дози през 21 дни.

45 000 души на първа линия в борбата срещу заразата - лекари, медицински сестри, фармацевти и помощен персонал в болниците, са изявили желание до момента да се възползват от ваксината.

Тя е доброволна и безплатна ваксина.