Къде в Европа разходите за храна са най-високи?
Гражданите на Европейския съюз са похарчили 956 милиарда евро за храна и безалкохолни напитки през 2019 г., което се равнява на 6.8% от брутния вътрешен продукт на Общността.
Хранителните продукти заемат дял от 13% в общите разходи на домакинствата, показват данните на Евростат.
След битовите разходи (вода, електричество, газ и др.) и транспорта, това е най-голямото перо в семейния бюджет на средностатистическия европеец.
Като дял на храните и безалкохолните напитки от общите разходи на домакинствата България е на четвърто място в ЕС с 18.4%. Преди нас са Естония (19.3%), Литва (20.2%) и Румъния (26%).
Най-нисък пък е делът на това перо в Ирландия (8.6%), Люксембург (8.9%) и Австрия (9.7%).
За последното десетилетие (2009 - 2019 г.) делът на разходите за хранителните продукти остава стабилен в повечето държави от Европейския съюз.
Най-голям спад е отчетен в Литва (от 25.4% до 20.2%, или с 5.2 процентни пункта), следвана от Малта (с 3.5 процентни пункта, до 12.5%) и Полша (с 3 процентни пункта, до 16.4%).
В седем от европейските държави се наблюдава ръст по това перо като дял от семейния бюджет.
Най-силното повишение е в Чехия (с 1.3 пр. п., до 15.5 на сто), Словакия (с 1.1 пр. п., до 17.4%), Унгария (с 0.5 пр. п., до 17.3%) и Нидерландия (с 0.4 пр. п., до 11.3%).
В България разходите за храна като дял от общия бюджет на домакинствата намалява с половин процентен пункт за последните десет години.
Средно за ЕС спадът е с 0.2 процентни пункта за периода от 2009 до 2019 г.