Част от Франция е на път да остана завинаги английска, като дори часовниците там ще се движат по английското време въпреки брекзит.

След като Великобритания официално напусне ЕС, полицията в Кент ще запази участъка си на френска територия в Кокел, близо до Кале, където тунелът под Ламанша излиза на сушата.

Обектът е споделен с граничните и митническите власти и е третиран като английска земя, пише Daily Mail.

Извършените там престъпления попадат под ударите на британските закони, като дори часовниците се движат по английското време.

Тази специална договорка обаче не е свързана с членството на Великобритания в ЕС.

Британски милиардер, който подкрепя брекзит, ще произвежда кола във ФранцияДжим Ратклиф е променил първоначалните си планове да произвежда своя SUV автомобил в Уелс

“Полицията в Кент изгради силни и дългосрочни отношения с френските власти, което, според двустранното споразумение, позволява на служителите на полицията в Кент да бъдат разположени в Кокел, а на френските полицаи - в Кент, което улеснява полицейската работа по границата", казва Клеър Никс от полицията в Кент.

„Това двустранно споразумение между полицията в Кент и партньорските ѝ гранични агенции от френска страна и не е засегнато от обстоятелствата около сделката между британското правителство и ЕС, каквато и да е тя“

То е договорено от премиера Маргарет Тачър и френския президент Франсоа Митеран, като част от Договора Кентърбъри от 1986 г.

Тази ситуация си има и исторически прецедент. Английският крал Едуард Трети завзема Кале през 1347 г., а французите официално предават суверенитета върху него над англичаните 13 години по-късно. Градът остава английско влияние до 1557 г., когато французите си го връщат.