"Балкански поток" в Сърбия е запълнен с газ. Днес е официалното му пускане в експлоатация, обяви сръбският президент Александър Вучич.

Частта на газопровода в Сърбия е продължение на една от двете тръби на "Турски поток", открит в началото на тази година - на 8 януари. По него се доставя руски газ до Турция, а след това в България, Сърбия и Унгария.

Проектираната мощност е 13,9 милиарда кубични метра газ годишно. За да достигне газа до крайната точка, минава през компресорни станции в България.

Трасето у нас минава през Провадия, Плевен и Кула.

Политическите реакции за този голям енергиен проект са полярни в целия свят.

Според управляващите с "Балкански поток" България ще запази и надгради своето място на газовата карта на Европа.

До него се стигна след прекратяването на проекта „Южен поток“, след като Европейската комисия обяви, че не може един и същи собственик да държи газопровода и да го снабдява с газ, припомня bTV.

"Смятаме, че Русия в тези условия не може да продължи реализацията на този проект", заяви тогава руският президент Владимир Путин.

Така пътят на тръбите мина през Турция, а кранчето на „Турски поток“ беше завъртяно символично на 8 януари тази година.

Борисов използва случая да увери руския президент в напредъка на строителството към Сърбия.

България и Сърбия решават името на газопровода да е "Балкански поток". Същевременно Съединените щати обявиха ,че разглеждат трасето като геостратегически проект на Русия и инструмент за влияние в региона. Това смята експертът от Републиканци за България Христо Казанджиев.

„В изключителен интерес на Русия и всякакви внушения, че е разширение на българската газопреносна система не отговарят на действителността“, коментира Христо Казанджиев.

Опозицията в ляво пък обвини, че правителството води политика на снишаване.

Строежът на газопровода беше инспектиран многократно от премиера в периода на пандемия.

"Хем върви "Балкански поток" и Европа и Америка са доволни, хем върви и гръцката връзка за втечнен газ, където пак и Европа, и Америка, и Русия, и Турция – всички са доволни. Така че, българите могат да са доволни", заяви тогава премиерът Борисов.

През юни в инспекция на тръбите от хеликоптер беше поканен и сръбският президент.

"Надявам се, че съвсем скоро ще съединим българската част, която се изгражда със сръбската вече изградена част в Област Зайчар", каза Александър Вучич.

Енергийните експерти напомнят, че газът ще стига до Сърбия, но не и до българските градове в Северозапада.

В проверката на строителните работи бяха включени представители на саудитска арабия и фирмата-изпълнител "Аркад", за да се разсеят съмненията за руско участие.

Преди месец пък бяха показани площадките на новите компресорни станции и американското оборудване за тях. Експертите вляво и отдясно са единни за цената.

"Реализираме два пъти по-скъп с два пъти по-малък капацитет", смята Таско Ерменков.

От енергийното министерство днес се въздържаха от коментар и информация завършен ли е проектът и кога би бил, как и какви количества ще тръгнат по тръбите към Сърбия.