Италианският фотограф Масимо Биети обикаля света, като прави спиращи дъха снимки по пътя си.

Неговата запазена марка са невероятни портрети на хора от най-отдалечените краища на планетата, които разказват историята на живота си.

Галерията му от детски портрети пък разкрива как изглежда детството в различни части на света, посочва Bored Panda.

Биети изследва части от Русия, Норвегия, Индия, Папуа Нова Гвинея, Етиопия, Малайзия, Вануату и много други, за да открие тези незабравими лица и да представи честна междукултурна перспектива за детството.

За съжаление, така нареченото „нормално“ детство зависи от района на света, в който живеете.

В много части на планетата си децата все още са ограбени от детство поради бедност, здравословни проблеми, липса на образование, детски труд, ранен брак или насилие.

Според Global Childhood Report 2019 днешните деца имат „по-голям шанс от всякога да израснат здрави, образовани и защитени, с възможност да разгърнат пълния си потенциал“.

Днес 280 милиона деца са в по-добро състояние, отколкото биха били през 2000 г., тъй като броят на страдащите деца е намален от приблизително 970 милиона на 690 милиона.

Още снимки от проекта на Масимо Биети можете да видите тук.

И други фотографи избират за модели децата по света. Например бангладешки фотограф преобръща живота на работещите деца в страната, като ги праща на училище и поема пълната финансова отговорност за тяхното образование. Той снима трансформацията им във въздействащи снимки преди и след.

Друг италиански фотограф - Габриеле Галимберти, посещава деца по целия свят, за да заснеме техни портрети с най-ценните им играчки, илюстрирайки, че всички деца намират начин да играят, въпреки различния си произход и условия.

Фотографът Грег Сигал пък заснема фотосерия с храната на деца от различни култури ядат за една седмица, а роденият в Англия фотограф Джеймс Молисън снима къде спят малчуганите.

Финансовата грешка, която три четвърти от родителите допускат Близо 80% от американците харчат повече пари за подкрепа на вече порасналите си деца, отколкото за собствените си спестявания за пенсия