Всеки, който живее на място с благоприятен за снеговалеж климат, ще ви каже, че снегът е не само метеорологично явление, но и мощен културен символ.

Той се образува, когато температурата е под нулата (0 градуса по Целзий или 32 градуса по Фаренхайт). Трябва да има и определено количество влага във въздуха, за да завали сняг.

Климатолозите посочват, че може да е твърде топло, за да вали сняг, но никога не може да бъде твърде студено за това. Докато има достатъчно влага във въздуха, за да може водата да образува кристали, може да се появи сняг.

И докато милиони хора по света му се радват всяка зима, не всеки на Земята го е виждал.

В териториите, разположени близо до екватора, почти винаги е твърде топло, за да завали сняг. Има обаче и тропически места с планини, като например Еквадор, който се намира точно на екватора (откъдето идва и името му), където можете да видите сняг на вулкана Каямбе. Възможно е дори да карате ски.

Бързо търсене в Google ще ви покаже, че дори някои от най-горещите страни на Земята, като Кувейт и Египет, се радват от време на време на чудодейни и необичайни снеговалежи.

Ако търсите място без абсолютно никакъв сняг, най-добре би било да се отправите към части от Южна Америка или южната част на Тихия океан, съветва World Atlas.

Вануату

Смята се, че над Вануату никога не е валял сняг. Или поне никой не си спомня това да се е случвало в тази островна държава в южната част на Тихия океан.

Вануату е известна със своите плажове, тропическо време и активни вулкани. Дом на много земеделци, страната е туристическа дестинация и износител на говеждо, какао и дървен материал.

Фиджи

Фиджи е друга тропическа държава в южната част на Тихия океан, на която вероятно никога не е имало снеговалеж. Изпълнена със слънчеви лъчи и палми, страната е декор за много сезони на популярното телевизионно шоу Survivor - факт, който привлича повече туристи към района през последните години.

Държавата се състои от стотици малки острови, които се намират над Нова Зеландия и на изток от Австралия, където туристите се наслаждават на голф, гмуркане, риболов, сърф и други. Основният износ включва захар, меласа, риба, кокосово масло и злато.

Тувалу

Тувалу е третата държава в южната част на Тихия океан, на която няма сняг. Това тропическо място е горещо и влажно със средна годишна температура от около 30 градуса по Целзий.

Повечето хора, живеещи в тази страна, разчитат за прехраната си на океана. Внасят се ориз и други хранителни продукти.

Тувалу е изправен пред уникално предизвикателство като нация. В държавата живеят около 11 000 души, а тя потъва в океана поради глобалното затопляне. Повишаването на морското равнище заплашва бъдещето й.

Къде снегът е изчезнал?

Венецуела

Венецуела се намира до Колумбия в Южна Америка. Най-общо казано, това е горещо място. Страната е дом на тропически гори, савани, градове и влажни зони и е туристическа атракции за обичащите приключенията.

През 60-те години на миналия век Андите са били привлекателно място за ски спортове. Глобалното затопляне обаче променя това, като днес сняг се задържа за не повече от 24 часа на Пико Еспехо - някогашна ски дестинация.