Мъж от американския щат Вирджиния успя да намери любимия си Chevrolet Camaro, модел от 1969 г., откраднат преди 17 години.

Колата била забелязана случайно от него в гараж, докато помагал на свой приятел да избере возило за себе си, пише електронното издание UPI.

Собственикът на колата Томи Кук работел по възстановяването на автомобилната класика в своя сервиз през 2003 г., когато тя била открадната. Той веднага съобщил за престъплението в полицията в Принс Уилям Каунти и продължил да подновява обявата за издирването ѝ през следващите години.

"Никога не "отписах" тази кола. Сигурен бях, че някой ден, по един или друг начин, щях да си я върна. Не знаех как, но знаех, че ще стане", казва Кук.

По думите му обаче до този момент не разполагал с никакви улики за местонахождението на оранжевото Camaro. Негов приятел обаче искал да купи подобен модел, само че от 1968 г. Той видял онлайн обява на продавач от Ла Плата, Мериленд.

Помолил Томи Кук да дойде с него на огледа и когато пристигнали, вниманието на автомобилния експерт веднага било привлечено, но не от колата от обявата, а от друг автомобил в същия гараж.

Той бил от 1969 г., нямал преден капак и бил боядисан в зелено. Собственикът му обаче казал, че предишният цвят на колата бил оранжев - точно както и откраднатото возило.

Кук решил да провери номера на рамата на арматурното табло, но му се сторил подозрителен, тъй като си личали следи от интервенции. Затова той проверил на друго място в купето и изписаният там номер съвпаднал с този на откраднатия от него автомобил.

Служителите на местната полицейска служба веднага конфискували колата, след което я върнали на нейния законен притежател.

Според Томи Кук автомобилът е претърпял известни подобрения в годините, включително и монтирането на двигател, тъй като по време на започнатата от него реставрация колата не е имала такъв.

Оказало се, че след кражбата Camaro-то е сменило собствениците си четири пъти.

"Очевидно, че някои от тези хора са похарчили средства по колата и тя е в по-добро състояние, отколкото през 2003 г., когато ми я откраднаха. Само че е боядисана в ужасно грозен зелен цвят", казва Кук.

През 2017 г. полицията във Франция разкри подобен случай, припомня UPI. Един от жителите на провинцията Шалон-ен-Шампан сигнализирал за автомобил, който се появил на дъното на пресушено блато.

При проверката се оказало, че става въпрос за Peugeot 104, откраднато през 1979 г. - 38 години преди да бъде открито.