В днешно време малките домове са хит на пазара - с цели бизнеси, телевизионни предавания и общности, посветени на тях.

Ikea дори започна да продава свои собствени малки домове в края на миналата година.

Тези уютни жилища се предлагат във всякакви форми и конфигурации, но точно както обичайните домове - не са точно преносими. Или поне не и до сега.

Базираната в Латвия компания Brette Haus продава три различни модела малки домове, които се сгъват и разгъват почти като хартия, което улеснява транспортирането им, съобщава Lonely Planet.

Изработени изцяло от устойчиви материали, тези малки жилища могат да бъдат създадени, без да са необходими постоянни основи.

Според Brette Haus трябват само двама души и около три часа, за да е готов за обитаване един от тези малки домове.

Размерите им са от 18 до 108 квадратни метра, като се предлагат с хол и спалня, както и с кухня и баня, оборудвани с основни мебели.

Според основателя на компанията Генадий Бакунин и трите модела са вдъхновени от скандинавския стил и могат да бъдат доставени по целия свят, съобщава Lonely Planet.

Компанията вече е изпращала малки домове до близката Швейцария и до Южна Корея.

„Мисията на Brette Haus е да произвежда качествени мобилни къщи, като се има предвид, че в днешно време хората са гъвкави и не са привързани само към едно място“, се казва в официално изявление на компанията.

Фотограф показва суровия живот в жилища от 3 квадрата в Южна КореяЮжна Корея е широко известна с разнообразната си култура, великолепните небостъргачи, вкусната храна и високо развитата технология

Цената на малка къща Brette Haus започва от около 18 000 евро (или 22 000 щатски долара).

В зависимост от конкретния размер и дизайн, тя може да достигне близо 50 000 евро (или 61 216 щатски долара).