Отдалеченото работно място се превърна в реалност през последната година, на фона на подобрените технологични възможности, както и промяната на корпоративното мислене, което вече няма нищо против, ако не сте в офиса на компанията.

Заради пандемията от COVID-19, както и препоръките да останем по домовете си, все повече хора смениха своето вкъщи с друг град/село, а други и с нова държава.

На фона на започналата ваксинация и повишени надежди, че скоро пътуванията ще са все по-голяма част от ежедневието ни, едва ли има по-добро време да заживеем като дигитален номад, т.е. да работим далеч от родината и да комбинираме този начин на живот с пътувания до безопасни места.

Редица държави дори се опитаха да привлекат дигиталните номади, предлагайки им виза, за да могат да работят оттам. Мярката има за цел да намали сериозния отлив на туристи в държавите, набавящи голяма част от приходите си от този сектор.

Вече месеци голяма част от хората се трудят от домовете си, тъй че няма причина, поради която това да не е възможно от друга държава, ако работата ви го позволява, пише Forbes.

Коя държава обаче да изберем, за да се чувстваме максимално добре като дигитален номад?

Отговорът на този въпрос ни дава проучване на Circle Loop, изследвала различни фактори, като скоростта на интернет връзката, стойността на наемите, към които е добавен и индексът на щастието, за да се получи индексът на дигиталните номади.

Данните сочат, че лидерството в класацията на най-добрите държави за дигитални номади се заема от Канада, а изненадващо - на фона на Брекзит, второто място е за Великобритания. Само още една държава извън Европа допълва топ 10 и това е Австралия, която се нарежда на девета позиция.

Какво трябва да знаете, ако искате да живеете като дигитален номад?Т. нар.

Третото място е за северната ни съседка Румъния, където интернет връзката може да струва само 7.58 евро на месец, а скоростта му е третата най-висока сред изследваните 85 държави.

Средният месечен наем в страната възлиза на 325 евро, а търсенията в Google за отдалечена работа в Румъния надхвърлят 10 хиляди, което нарежда северната ни съседка на осма позиция по този показател.

В топ 10 се нареждат още Швеция, Дания, Франция, Нидерландия, Швейцария и Германия.

Малко по-надолу са страни, като Норвегия, както и Унгария, Люксембург, Нова Зеландия и Сингапур.

България се нарежда на 62-а позиция от 85 държави. Общият резултат на страната ни е 43.62, като се посочва, че средният месечен наем е 292 евро, а месечната сума за интернет връзка е около 14.81 евро.

След нас в класацията са държави, като Тринидад и Тобаго, Албания, Панама, Пакистан, Доминиканска република, Ямайка, Гватемала и др.

Нигерия, Мианмар и Гана пък заемат последните три места в подреждането, а преди тях са Кения и Шри Ланка.

Данните за скоростта на интернет връзката са на от SpeedTest.net, докато цената – на Cable.co.uk.