За повишен ръст на желаещи да се ваксинират медици съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

Това тенденция, според него, се дължи на подаваната информация от лекари и медии, както и на изградено доверие към медиците.

Министърът посочи още, че се наблюдава изключително добра тенденция, която е резултат от въведените противоепидемични мерки в страната.

Това е довело до понижаване на броя на хоспитализираните болни с COVID-19, като в момента заетостта в страната на болничните легла за неусложнени пациенти е 32%.

Процентът при интензивните легла е 44%.

Откриха 18 мутации на коронавируса в тялото на 47-годишна женаРуски учени описаха случай на пациентка с отслабена имунна система, в чието тяло коронавирусът е придобил 18 нови мутации

Министърът благодари на всички български граждани и на медиите за постигнатите резултати, посочвайки, че те се дължат на усилията на всеки един.

Установените нови случаи на коронавирус в България са 535 за последните 24 часа.

През изминалото денонощие са направени общо 7 570 теста. 4 153 са по метода PCR, като от тях 341 са положителни.

С бърз тест за антигени са тествани 3 417 души, от които 194 са дали положителен резултат. 7.1% от всички изследвани проби са положителни.

54 години е средната възраст на новодиагностицираните с коронавирус. 72 години пък е средната възраст на починалите.

Заболеваемостта за последните 14 дни е приблизително 150 на 100 000 население.

Относно разхлабване на мерките, министър Ангелов посочи, че ще бъдат възстановени практическите занимания на учениците и студентите, които не могат да бъдат извършвани в дигинална среда.

Ще бъде възстановени плановият прием и плановата оперативна дейност в болниците. Това ще се случва със задължително представяне на отрицателен тест за коронавирус, който ще бъде безплатен за пациентите.

Работи се по създаването на дигитален ваксинационен сертификат за българските граждани, съобщи министърът в отговор на въпрос дали одобрява инициативата на Гърция за създаването на стандартизиран сертификат за ваксиниране, който да улесни движението на ваксинираните граждани в ЕС.