Ако искате да станете богати, ето няколко добри новини - през 2016 г. 78% от милионерите в долари са от семейства с ниски или средни доходи. Това означава, че всеки един от нас може да стане богат един ден.

Но, за да успеете финансово има и няколко други фактора, на които трябва да се обърне внимание – как възприемаме света и хората около нас и дали те не ни спират потенциално да забогатеем.

1. Вашите решения се влияят от външния вид.

Хората са склонни да оценяват една и съща ситуация по различен начин в зависимост от средата. Това е доказано в експеримент, при който групи от хора са помолени да оценят продукти, разположени в две зони, едната с ламиниран паркет и друга с килим. участниците в проучването, ходещи по килима, дават на продуктите по-добра обратна връзка.

Например, когато избирате работа, може да приемете такава с хубав офис, като отхвърлите друга възможност с по-добър кариерен растеж. Така че, за да вземете решения, които ще ви доведат до финансов успех, се уверете, че не винаги визията е решаваща.

2. Склонни сте да игнорирате негативните неща.

Често сме склонни да игнорираме трудностите и неприятните задачи, надявайки се те да се решат сами. Тези неща обаче могат да попречат на финансовия успех. Отрицателните отзиви от шефа, неплатените сметки, и конфликтите ви спират да забогатеете.

Опитайте се да вземете предвид цялата информация и да я оцените критично. Приемането на проблема и поемането на критика не е лесно, но пренебрегването на тези неща може да не даде възможността за подобрение.



3. Подценявате влиянието на мързела.

В експеримент на група хора се дава задача да си представят, че са лекари, които избират вид терапия за пациент. Те имат лечение, което може да доведе до смърт в 15% от случаите, или да не се опитва каквото и да е лечение, което би било смъртоносно за 20% от случаите.

13% от хората казват, че не биха изпробвали никакво лечение, защото ще се чувстват по-малко отговорни, ако пациентът умре. Този капан ни кара да вярваме, че да не правим нищо е по-безопасно от опитите и рисковете.

Изглежда, че пасивността и гледането на телевизия не струват много, но помислете за цялото време, което губите. Можете да работите допълнително, за да спечелите пари, да научите нови умения или да мислите за собствения си бизнес - просто изисква от вас да поемете риск, за да спечелите допълнителни доходи за бъдещето.

4. Не използвате активите, които имате.

Очаква се количеството на потребителите на икономиката на споделяне да се удвои в следващата година. Добри примери за този тип икономика са компании като Airbnb, Uber и eBay. Тези платформи ни дават възможност да спечелим допълнителни приходи от активите, с които разполагаме. Можете да наемете гаража, земята си или дори инструментите, с които разполагате. Разгледайте какво имате и вижте кои неща могат да бъдат полезни за другите. Създаването на реклама не отнема много време и ще ви даде възможност да спечелите допълнителни седмични приходи.

5. Планирате бюджета си за период по-малък от година.

Някои разходи трябва да бъдат планирани много години предварително. Ако искате да си купите кола, по-добре спестете пари предварително, вместо да теглите кредит. Ако нямате дългосрочни цели, рискувате да похарчите всичките си спестявания или да вземете заем.

Шест съвета за парите от милиардер, които да предадете на децата сиНе всички могат да имат легендарните финансови способности на Бъфет, но през годините той е предлагал невероятно мъдри съвети за родители относно това как да обучават децата си за парите


6. Не знаете цените.

Освен ако не сте запознати с цените, в крайна сметка ще похарчите повече. Маркетолозите са експерти, които ни подвеждат, което прави изкушението да купуваме продукти с отстъпки на висока цена - но не забравяйте, че един и същ продукт може да бъде много по-евтин в различен магазин.

7. Не харчите пари за забавление.

Ако смятате, че филми могат да се гледат у дома, храненето навън не е за вас или че билетите за концерти са твърде скъпи, след известно време ще бъдете недоволни от живота си. Намалете разходите си, но не се лишавайте напълно от тези за развлечения. Може да срещнете нови възможности.

8. Вие сте лош преговарящ.

Не можете да успеете сами, така че уменията за водене на преговори са незаменима черта на заможните хора. Най-добрите преговарящи винаги имат най-добрата заплата, работна среда и подкрепа от шефа си. Ако преговорите не са силната ви страна, опитайте различни онлайн курсове за ориентиране, и ако искате да станете богати, не пропускайте важността да ги практикувате в реалния живот.

9. Не знаете как да установите отношения.

Хората, които са богати, обикновено имат няколко близки приятели. Докато се фокусираме върху финансите, сме склонни да забравяме за нашите приятели, но те могат да имат положително влияние върху всички аспекти на живота ни, включително и върху финансите. Да имате някой, който вярва във вас и винаги е до вас, е изключително важно.

10. Смятате, че да си богат е лошо.

Някои хора мислят, че богатите са зли, но не забравяйте, че навсякъде има добри хора. Можете да станете богати и да останете добър човек. Всъщност, ако станете богати, можете да направите този свят по-хубаво място.