Президентът Румен Радев подписа указ за парламентарни избори на 4 април. Това обяви самият той в обръщение към нацията.

Така държавният глава отстъпи от първоначално анонсираната от него дата - 28 март, а определи вота за следващия 45-и парламент със седмица по-късно.

Справка в празничния календар веднага показва, че на тази дата е Великден за католиците и арменците, които са немалко от българските избиратели, посочва Darik News.

Радев назова датата в самия финал на обръщението си, в което обобщи виждането си за промени в Изборния кодекс и предложенията, произтекли от консултациите, които проведе на "Дондуков" 2.

Радев отново поиска гласуване по пощата за българите в чужбина, както и видеонаблюдение в изборните секции и излъчване на преброяването на бюлетините.

"Макар отдавна да беше известно, че тези избори ще се провеждат в условия на пандемия, никоя от отговорните институции не предприе адекватни мерки за гарантиране на прозрачност и повишаване на избирателната активност", отново отправи обвинения към изпълнителната власт президентът. Той изтъкна, че в тези условия е най-важно запазването на здравето на хората.

"Всеобщ е консенсусът, че отговорните органи трябва да обявят възможно най-рано ясни здравни мерки", каза той.

"Предоставянето от страна на държавата на лични предпазни средства за представителите на изборната администрация е важна стъпка", посочи още Радев.,

Доводите, че броени месеци преди изборите не трябва да се правят промени в изборния закон неведнъж са били пренебрегвани, каза още президентът. Той добави, че очакванията му са пандемията да бъде не само предизвикателство, но и да се използва като възможност.

Радев повтори, че очаква ЦИК в най-кратки срокове да разгърне активна кампания за обучение на администрацията за машинния вот и разясняването му за избирателите.

"Макар преди два дни да бях уверен писмено от ЦИК, че последната партида машини ще бъде доставена до 25 дни преди изборния ден, очаквам комисията в кратки срокове да даде възможност на всички политически субекти и обществени организации, които имат желание, да участват в процеса на сертифициране и тестване.

Да разгърне активна кампания за обучения на администрацията и за информиране на гражданите за машинния вот. Очаквам също така да предприеме необходимите действия за актуализация на избирателните списъци и осветляване на изборната администрация на всички нива, както и на „Информационно обслужване“, заяви президентът.

"Събитията от миналата година ясно показаха, че българите желаят промяна", обобщи Румен Радев малко преди да назове датата. По думите му кризата изисква час по-скоро легитимен парламент и активно правителство, в същото време и предприемането на адекватни здравни мерки, с което той аргументира избраната дата 4 април.

"Преодоляването на дълбоката криза, необходимите реформи и решенията за възстановяване, модернизация и пълноценна европейска интеграция, изискват час по-скоро да имаме легитимен парламент и активно, адекватно и действено правителство.

В същото време дейностите, които трябва да извършат отговорните институции и изборната администрация за подготовката специално на такива избори, изискват време и пълна мобилизация", допълни държавният глава.

"Очаквам всички институции, които гръмко декларираха пълна готовност, ръководството на българския парламент, което ни увери, че за една седмица може да приема необходимите закони, да работят така в това време, че да гарантират здравето и правото на глас на всеки български граждани и не по-маловажно – да го убедят, че неговият глас ще бъде коректно отчетен", завърши изявлението си Радев.